Til kamp mod korruption
Den 77-årige Rodolfo gik videre fra første valgrunde efter at have halet ind på sine konkurrenter i ugerne op til valget med en en succesfuld valgkamp på sociale medier – noget, der har fået kandidaten til at udnævne sig selv til “kongen af TikTok”. Andre har kaldt den uortodokse kandidat for Colombias Donald Trump, fortæller Kristian Almblad.
– Han er en forretningsmand, som har tjent sin formue på at bygge højhuse i Colombia, så på den måde minder han også lidt om Donald Trump.
Han er også ligesom Donald Trump gået til valg på, at han vil ind og rydde op i den korruption, der plager Colombia og resten af Sydamerika. Han har endda døbt sit parti Antikorruptionspartiet, fortæller Kristian Almblad.
– Så han er en mand, der ser sig selv som en, der skal ind og rydde op i sumpen i Colombia, hvis han bliver valgt ind.
Fortidens spøgelser kan gå med i stemmeboksen
At mange af de tvivlende vælgere tilsyneladende har valgt at sætte deres lid til ‘kongen af TikTok’ og ikke venstrefløjskandidaten Gustavo Petro, kan skyldes Petros fortid som guerillasoldat.
Han var nemlig i sine yngre år medlem af oprørsgruppen M19, som var en af de mange små grupper, der ligesom den noget større organisation Farc i årtier satte alt ind på en væbnet konflikt mod den colombianske regering i kampen for et mere socialt og lige Colombia.
Farc bekrigede landets regering i 50 år, indtil der i 2016 blev indgået våbenhvile. Men konflikten mellem regeringen og de væbnede grupper har særligt Colombias ældre befolkning ikke glemt, fortæller Kristian Almblad.
– Det, at vi har at gøre med en mand, der har den historie, er noget, der skiller vandene, specielt hos ældre colombianere. Man kan også se på meningsmålingerne, at det i høj grad er de yngre stemmer, der går til Petro. Men de ældre kan godt huske, at der har været borgerkrig i Colombia.
M19 blev opløst i 1990, mens Petro selv blev anholdt af militæret i 1985. Han har siden lagt den væbnede kamp fra sig og har blandt andet været borgmester i byen Bogota og efterfølgende senator. Alligevel er hans fortid ikke sådan lige til at ryste af sig, fortæller Kristian Almblad.
– At han har taget aktivt del i den her væbnede konflikt, hvor så mange forsvandt og blev dræbt, er noget, der hænger ved ham. Og det kan godt være, at der er nogen, der står nede i stemmeboksen i dag og tænker: Kan jeg virkelig stemme på en, der har været med til det her? Det er måske noget, der kan få en afgørende betydning i sidste ende.
Arbejdet for fred
Farc indgik en fredsaftale med landets regering i 2016 og gjorde officielt en ende på den 50 år lange borgerkrig.
Ikke desto mindre bliver netop arbejdet for fred en af de helt store udfordringer, der venter vinderen af valget – uanset om det bliver Gustavo Pedro eller Rodolfo Hernandez, der efter i morgen kan indtage præsidentembedet, fortæller Kristian Almblad.
– Det, vi har set siden fredsaftalen, er dels, at nogen af Farc-soldaterne er gået tilbage i junglen og har taget kampen op igen. Og så har vi også set rigtigt mange politiske mord, likvideringer af både politikere og tidligere Farc-soldater. Så man kan ikke sige, at der for alvor er fred i Colombia, selvom fredsaftalen officielt stadig holdes ved lige, siger han og fortsætter:
– Hvis man spørger Gustavo Petro, så vil det også være hans vigtigste opgave at få den her fredsproces tilbage på sporet og få freden ikke bare formelt til Colombia, men også reelt, så colombianerne kan føle sig nogenlunde sikre og leve i et land, der ikke er præget af uro og vold.
Der forventes et resultat fra valget i løbet af mandag.