Seneste Danmarksnyheder

Centralbank griber ind med ‘usædvanlig’ krisehjælp til britisk økonomi: ‘Det her er en selvskabt økonomisk krise’

Der er historisk uro om britisk økonomi.

Udover konsekvenserne af corona, Brexit, inflation og stigende gaspriser må briterne nu også frygte for “finansiel ustabilitet”.

Sådan lyder advarslen fra den britiske centralbank, der i dag for anden gang på kort tid annoncerede støtteopkøb af statsobligationer.

Banken er parat til at købe papirer for op til 10 milliarder pund om dagen – svarende til 85 milliarder kroner.

Det sker i et forsøg for at berolige investorerne, efter at Liz Truss’ regering har varslet kontroversielle skattelettelser.

Frygtede brandudsalg

Ifølge seniorstrateg i Nordea Simon Kristiansen er der tale om en “usædvanlig” situation.

– Det er ikke hverdagskost, at centralbanker blander sig så direkte på investeringsmarkederne. Sidste gang vi så det, var under coronakrisen, siger han.

Uroen har også ramt de britiske pensionskasser, fortæller han.

– Pensionskasserne er en kæmpe spiller på obligationsmarkedet, og nogle pensionskasser har været tvunget til at sælge deres statsobligationer for at frigive likviditet, siger Simon Kristiansen.

– Centralbanken frygtede, at det skulle brede sig som ringe i vandet til andre obligationsklasser, og man ender i et brandudsalg, hvor det pludselig er frygt og ikke rationale, der driver markedet, fortæller han.

Krisen er udløst af investorernes mistillid til den nye britiske regering, fortæller DR’s korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

Regeringen gør alt, hvad den kan for at sige, at det her handler om nogle bevægelser på de finansielle markeder, men det er tydeligt for alle briter, at det her er en selvskabt økonomisk krise, siger hun.

– Markederne tror dybest set ikke på, at regeringen kan rette op på skaden og præsentere et troværdigt bud på, hvordan man skal finansiere de her milliarddyre skattelettelser, som man har annonceret, siger hun.

Frygt for pensionskasser

Sidste måned præsenterede den nye britiske finansminister, Kwasi Kwarteng, et “mini-budget”, der varslede skattelettelser. Blandt andet skulle de allerrigeste briter betale mindre i topskat.

Investorerne mente, at det var en dårlig idé, i en tid hvor de fleste vestlige regeringer kæmper med at få prisstigningerne under kontrol.

De solgte ud af statsobligationer, som i realiteten er lån til den britiske stat. Kursen faldt, og der var meldinger om, at britiske pensionskasser, der ejer mange obligationer, risikerede at gå konkurs.

Det har fået den britiske centralbank til at træde til med støtteopkøb.

– Man gik ind og gav lidt hjertemassage til obligationsmarkedet, siger Simon Kristiansen fra Nordea.

– Man viser, at “centralbanken er her, og vi står klar, hvis der er noget galt”, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies