Under overskriften ‘Solidaritet med demonstranterne i Iran’ vil de slutte sig til de mange andre mennesker, der samler sig i den tyske hovedstad, ligesom det vil ske i en hel række andre lande verden over i dag – blandt andet også i København.
Og det er vigtigt at demonstrere selv i byer langt fra det undertrykkende regime i Iran, mener Newsha Ghoreishi.
Det synes hun blandt andet, fordi iranernes adgang til internettet har været stærkt begrænset i flere uger, og derfor har demonstranterne i landet svært ved at få deres budskaber ud til resten af verden.
– Derfor skal vi være deres stemme, siger hun.
Sociale medier er parallel slagmark
Alt støtte fra omverdenen bliver modtaget “med kyshånd”, fortæller Shahin Aakjær, som er dansk forfatter og kandidat i Mellemøststudier. Han har rødder i Iran og talte senest med nogle af sine kontakter i landet i går aftes.
På det tidspunkt var nyhederne om de store støttedemonstrationer i dag ikke nået frem til hans familie og venner i Iran endnu.
Men det vil historierne om støtten sandsynligvis, når der kommer billeder og videomateriale fra begivenhederne ud på de sociale medier senere i dag – hvis iranerne vel at mærke kan få adgang til internettet, forklarer Aakjær.
– Jeg tror, at de sociale medier fungerer som en parallel slagmark for regime-modstanderne, siger han.
– Alt, der kan deles og føles som skulderklap og støtte, bliver flittigt delt og brugt som symboler på, at de ikke står alene, siger Shahin Aakjær.
Kvindes død satte gang i protesterne
Det er organisationen Woman Life Freedom Collective, der har arrangeret demonstrationen i Berlin i dag.
Formålet er at vise støtte til oprøret i Iran og samtidig lægge pres på europæiske regeringer for at stoppe samhandel med Iran, fortæller Raha Farokhi fra organisationen bag dagens demonstrationer til magasinet Exberliner.
– Det er for menneskerettigheder og for frihed. Frihed til selv at vælge, hvad vi vil have på, og hvad vi vil tro på, siger hun.
En demonstrant i Torino holder et billede af kvinden Jina Mahsa Amini, hvis død er årsagen til de omfattende protester i Iran. Hun døde i det iranske politis varetægt. (Foto: © TINO ROMANO, Ritzau Scanpix)
Der har været lignende demonstrationer i Toronto med mange tusinde deltagere, og nogle af arrangørerne bag de canadiske forsamlinger er taget til Berlin for at hjælpe med at stable dagens begivenhed på benene, forklarer Raha Farokhi til magasinet.
De omfattende protester mod det konservative styre i Iran begyndte, efter at den 22-årige kvinde Jina Mahsa Amini mistede livet i politiets varetægt. Hun blev stoppet af det såkaldte moralpoliti i landet, fordi hun ifølge dem forbrød sig mod reglerne for hovedbeklædning.