Seneste Danmarksnyheder

Brutalt mord på mexicansk borgmester viser flere tegn på en voksende uro

De skyder bare

Ifølge lektor i latinamerikanske samfundsforhold på Aalborg Universitet, Helene Balslev Clausen, er Los Tequileros ageren dog anderledes end de andre mexicanske bander og karteller.

– Det er en etableret gruppe, der lever af at afpresse og kidnappe politikere. De har indtil videre tilkæmpet sig ”rettighederne” over cirka seks kommuner. De skyder ikke blot et target, men skyder også andre, siger Helene Balslev Clausen.

De brutale drab sker nogle gange for at “komme op i hierarkiet” ved at vise, at bandemedlemmerne er frygtløse og ikke bange for at skyde i dagtimerne, fortæller Helene Bang Clausen.

Banderne i Mexico er nemlig begyndt at “skubbe til grænsen” de senere år, især efter præsident Calderón i 2006 erklærede åben krig mod banderne, og den nuværende præsident Andrés Manuel Lopez Obredor lovede at sænke kriminaliteten i Mexico. Ifølge Helene Balslev Clausen er kriminaliteten dog ikke faldet, men tværtimod steget.

Præsidentens kamp mod kriminaliteten

Attentatet mod San Miguel Totalapans borgmester kan også skyldes en lovgivning, som blev forlænget samme dag. Den gjorde, at præsident Andrés Manuel López Obrado har givet det mexicanske militær mere magt.

Det betyder, at militæret fortsat har hjemmel til at gå ind i politiarbejde. De kan for eksempel gå ind og overvåge forskellige politiaktioner og samtidig også overtage nogle af politiets ansvarsområder – på alle niveauer, fortæller Helene Balslev Clausen.

Det har ifølge lektoren skabt nogle “temmelig grimme” spekulationer om, hvem der kunne stå masseskyderiet. Eller om nogle har hyret Los Tequileros til at begå det. Beskyldningerne går faktisk hele vejen op til de øverste lag af den mexicanske statsmagt.

– Det er måske ikke direkte præsident Andrés Manuel López Obrador selv, men nogle der gerne vil have, at militæret har større magt, siger Helene Balslev Clausen.

Spekulationerne opstår, da der er en tydelig modstand fra befolkningens side, mod at præsidenten har valgt at forlænge militærets magt. Det skal især ses i lyset af, at mexicanske politikere før er blevet afsløret i at bruge banderne og kartellerne til at fremme politikernes sag.

I samme delstat, Guerrero, rystede en voldsom sag om 43 lægestuderende, der forsvandt og forventes myrdet, nemlig verden over. Senere hen viste det sig, at føderale specialstyrker havde været involveret, selvom skylden i starten blev lagt over på narkokartellerne.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies