Seneste Danmarksnyheder

Briterne risikerer at stå uden strøm i tre timer ad gangen

Indbyggertal, gasafhængighed og for små lagre er en del af forklaring på briternes problem, forklarer professor i energiplanlægning, Brian Vad Mathiesen.

– De er mange indbyggere, og rigtig mange boliger opvarmes med gas. Derfor kan de risikere, at lagrene bliver tømt hurtigere end normalt. I Europa har man i gennemsnit gas til over halvanden måneds forbrug. Det er jeg ikke sikker på, man har i Storbritannien.

– Hvis det bliver virkelig koldt, skal der bruges meget gas til opvarmning, og hvis man ikke får sparet på el, skal der meget naturgas ind i elsystemet. Det kan skabe en mangelsituation, og det har allerede skabt nogle ekstremt høje priser, der nok er en del af den sociale uro, vi har set i Storbritannien, siger Brian Vad Mathiesen.

Ifølge The Guardian frygter flere organisationer, at strømafbrydelser kan koste sårbare briter livet – herunder personer med livsnødvendigt sundhedsudstyr i hjemmet.

Nu opfordres de britiske husstande til at skære i forbruget, og flere strømkunder vil fra næste måned blive tilbudt penge for at slukke for el-apparater og bruge strøm uden for spidsbelastningsperioder, skriver flere britiske medier.

Men initiativerne kommer for sent, og krisen er et resultat af konservativ forsømmelse, lyder kritikken fra oppositionspartiet, Labour, der stormer frem i meningsmålingerne, mens Liz Truss’ konservative parti ser ud til at være i frit fald.

Har tidligere afvist energirationering

Netop udsigten til problemer med energiforsyningen blev italesat under formandskampen i Det Konservative Parti i slutningen af august. Her blev både Liz Truss og hendes modkandidat, Rishi Sunak, spurgt ind til muligheden for energirationering. Modsat sin rival afviste Liz Truss det pure.

I går blev den britiske premierminister så spurgt ind til sin tidligere udmelding om, at der ikke vil være strømafbrydelser til vinter.

– Vi har en god energiforsyning i Storbritannien, vi er i en meget bedre position end mange andre lande, men der er selvfølgelig mere, vi kan gøre, lød det fra Liz Truss ifølge The Guardian.

Skulle det alligevel blive nødvendigt at slukke for strømmen i perioder, skal det godkendes af den britiske monark, kong Charles, efter en anmodning fra erhvervsministeren.

Ud over de eventuelle strømafbrydelser, så har National Grid også sat gang i flere initiativer, der skal sikre den britiske strømforsyning – herunder klargøringen af fem kulkraftværker, der kan generere op til to gigawatt.

Danmark mere robust

Men vi står i en betydeligt bedre situation end briterne, vurderer professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet, og det kan vi takke politikerne for.

– De politiske beslutninger, som skiftende Folketing har taget de sidste 40 år, er langt mere kloge og har gjort os langt mere robuste over for de begivenheder, vi ser nu. De ting, man har gjort i Storbritannien, har ikke rustet Storbritannien til det, siger han.

Situationen i Storbritannien er i høj grad resultatet af, at mange boliger opvarmes med gas, mens dårlig isolering øger varmeforbruget.

– Boligstanden generelt er dårlig med ringe isolering. Man har en opvarmningsform, hvor man er ekstremt afhængig af naturgas, og generelt har man jo ikke lavet energiplanlægning eller tænkt strategisk over energieffektivitet og robusthed i forhold til den her situation, siger Brian Vad Mathiesen.

– Man står i en meget, meget vanskeligere situation end ikke bare Danmark, men end Europa som helhed.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies