Seneste Danmarksnyheder

Boris Johnson overlever mistillidsafstemning og fortsætter som partiformand og premierminister

For kort tid siden afgjorde de konservative, britiske politikere, at Boris Johnson fortsat skal være Storbritanniens premierminister.

Èn efter én svarede de konservative parlamentsmedlemmer på om, de fortsat har tillid til Boris Johnson som konservativ formand.

Og det havde 211 af de konservative parlamentsmedlemmer altså, mod 148 der stemte, at de ikke længere havde tillid til ham.

Der var ellers lagt op til lidt af en thriller, da han af sine egne partifæller blev sendt ud i mistillidsafstemningen.

For at en sådan afstemning kan udløses, skal mindst 54 konservative parlamentsmedlemmer – 15 procent af parlamentsgruppen – sende et brev til formanden for den såkaldte 1922-komité.

Men i aftes var det op til samtlige 357 konservative medlemmer af Underhuset, om de stadig havde tillid til Boris Johnson.

Hvis mindst 180 af dem svarede nej, skulle Johnson gå af som formand og premierminister – ellers kunne han fortsætte på begge poster.

Ifølge Boris Johnsons talsmand hilste han afstemningen velkommen og som “en chance for at afslutte måneders spekulation”.

Opkast, slagsmål og vild festkultur

Bagtæppet for aftenens mistillidsafstemning er brud på coronaretningslinjer i forbindelse med fester i de britiske regeringskontorer, der er blevet døbt partygate.

I slutningen af maj blev en særdeles imødeset rapport om sagen offentliggjort, og her bliver ansvaret placeret hos landets øverste ledelse.

I rapporten har embedskvinden Sue Gray undersøgt en række fester, der er foregået i Johnsons embedsbolig, Downing Street 10, under coronanedlukningen i landet.

I Sue Gray-rapporten beskrives blandt andet et miljø med en vild festkultur, der ved nogle lejligheder har indebåret både opkast og mindre slagsmål.

Boris Johnson selv kobles med enkelte begivenheder, og han har da også modtaget en bøde af politiet for at bryde coronareglerne ved at deltage i en fejring af hans egen fødselsdag den 19. juni 2020.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies