Seneste Danmarksnyheder

Blodig krig i Tigray sat på pause: ‘Vi taler om mennesker, der har været spærret inde i to år’

De seneste to år har Tigray-provinsen i det nordlige Etiopien stort set været hermetisk lukket land.

Men nu kan der snart være hjælp på vej til de civile, der har manglet alt fra mad og medicin til elektricitet.

I går indgik den politiske og etniske bevægelse Tigray People’s Liberation Front, TPLF, og den etiopiske regering nemlig en fredsaftale, der skal sikre, at nødhjælp igen kan komme ind i Tigray.

Aftalen blev indgået efter flere dages forhandlinger i den sydafrikanske hovedstad, Pretoria, og fredsmæglerne fra Den Afrikanske Union, AU, har kaldt våbenhvilen for “en ny begyndelse,” skriver nyhedsbureauet AFP.

– Det er et kærkomment første skridt, som vi håber er begyndelsen på hjælp til de millioner af civile etiopiere, der virkelig har lidt under konflikten, lyder det fra FN’s generalsekretær, Antonio Guterres.

– Det er ubetinget en virkelig god nyhed, for det her er en af de værste konflikter, verden har set de seneste par år. Det har været ekstremt brutalt, siger DR’s korrespondent i Afrika, Søren Bendixen.

Lukket land

Konflikten mellem TPLF og den etiopiske forbundshær spidsede for alvor til den 4. november 2020, da de etiopiske styrker beskyldte Tigray-oprørere for at angribe en militærbase i provinsen.

Det kastede den nordlige Tigray-provins ud i dét, generaldirektøren for Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i august kaldte for “verdens værste humanitære krise”.

– Vi taler om millioner af mennesker, der praktisk talt har været spærret inde i to år nu, siger Søren Bendixen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies