Bidens kæmpe klimapakke skaber frygt blandt EU-landene. Men de er ikke enige om, hvad modsvaret skal være
Frygter kapløb mod bunden
Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mener også, der er behov for at gentænkte måden, landene hjælper deres virksomheder gennem den grønne omstilling.
Ifølge hende er der nemlig en klar risiko for, at den amerikanske hjælpepakke fører til unfair konkurrence – ikke mindst for de europæiske elbilproducenter.
Deres amerikanske konkurrenter står nemlig til at få en økonomisk håndsrækning gennem nye, gunstige skattefradrag på op imod 50.000 kroner til borgere, der køber amerikanskproducerede elbiler.
– Det bør være et kapløb mod toppen, ikke bunden, sagde hun i går.
Hun foreslår blandt andet at justere EU’s statsstøtteregler, så det bliver lettere og hurtigere for medlemslandene at støtte den grønne omstilling.
Derudover bør landene ifølge kommissionsformanden se på, om der er brug for at flere offentlige investeringer i klimakampen. Eksempelvis gennem en ny, fælles ’suverænitetsfond’, som blandt andet skal målrettes grøn forskning og innovation og derved styrke Europa i konkurrencen mod især USA og Kina.
Det er uvist, hvordan fonden skal finansieres, men flere lande har på forhånd vendt tommelfingeren nedad til flere fælleslån fra medlemslandenes side, som man ellers så det under coronakrisen.
– Det er værd at tænke på, hvordan vi kan bruge de fonde, som skulle håndtere den gamle krise, og bruge dem til at kickstarte et økonomisk opsving i de nuværende kriser, sagde den tyske kansler, Olaf Scholz, i går.