Seneste Danmarksnyheder

Biden og Xi smiler og ryster hånd – men bag det historiske møde gemmer sig et utal af konflikter

Anspændt forhold mellem de to supermagter

Forholdet mellem USA og Kina er blevet mere og mere anspændt under Bidens præsidentperiode.

Østaten Taiwan, som ligger ud for den kinesiske kyst, er et af de mest betændte temaer mellem Kina og USA. Biden har flere gange i løbet af sin præsidenttid sagt, at han vil forsvare Taiwan militært, hvis Kina invaderer østaten for at realisere det kinesiske ønske om at indlemme Taiwan i Kina.

Det amerikansk-kinesiske forhold blev endnu mere anspændt, da formanden for Repræsentanternes Hus, Demokraternes toppolitiker Nancy Pelosi, tilbage i august besøgte Taiwan i kølvandet på Kinas militærøvelser og missilaffyringer omkring østaten.

Derfor forventes det også, at spørgsmålet om Taiwans fremtid er på dagsordenen, når Biden i dag mødes med Xi.

– Det er vigtigt for Biden at få fortalt Xi, at det er uacceptabelt, hvis Kina bruger militær til at indlemme Taiwan i Kina. Sker det, vil det resultere i en krig, der kommer til at sende rystelser ud over hele det globale samfund, for det vil involvere amerikanerne og deres allierede i et eller andet omfang, fortæller Steffen Gram.

Vil ændre Kinas forhold til Rusland

Et andet punkt på Bidens mødedagsorden er Kinas forhold til Rusland.

Det kinesiske styre har afholdt sig fra offentligt at kritisere Ruslands invasion af Ukraine. Samtidig har Kina dog undgået at støtte Rusland direkte med eksempelvis militært udstyr.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies