Seneste Danmarksnyheder

Biden kan vinde slaget om Senatet i weekenden, vurderer ekspert

– Det kan blive en gyser.

Sådan lyder vurderingen fra Anders Agner, der er chefredaktør på mediet Kongressen.com, mens vi venter på, at de sidste og måske afgørende stemmer bliver talt op i den amerikanske delstat Nevada.

For efter det tidligere i dag stod klart, at den demokratiske senator Mark Kelly slog republikaneren Blake Masters ved tirsdagens senatsvalg i delstaten Arizona, har begge partier lige nu 49 sæder i Senatet. Det kræver 51 pladser for at få flertal.

Men faktisk er Demokraterne for nu et nøk tættere på at kunne male Senatet i deres blå farver, end republikanerne er på at kunne male det rødt.

Republikanerne skal nemlig vinde to mandater for at vinde magten i senatet. Demokraterne kan nøjes med en, for med 50 til hver er det vicepræsident Kamala Harris, som er demokrat, der er tungen på vægtskålen ved stemmelighed.

Så hvis den demokratiske senator, Catherine Coretz Masto, vinder i Nevada, får Demokraterne flertal i Senatet.

– I Senatet bliver dommere blandt andet godkendt – heriblandt højesteretsdommere. Det vil sige, at hvis Demokraterne skulle kigge på muligheden for at lave en udskiftning blandt højesteretsdommere eller andre fremtrædende dommere, har man stadig muligheden for det, siger Anders Agner.

– Det er en vigtig ting, som Demokraterne stadig kan, hvis de beholder flertallet i Senatet.

Og hvis det sker, vil det være stik modsat det udfald, der var spået på forhånd.

Her varslede flere medier og analytikere, at en “rød bølge” ville skylle ind over USA, hvilket med andre ord betyder, at Republikanerne var spået til med længder at vinde begge Kongressens kamre.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies