Seneste Danmarksnyheder

Biden indleder sit første besøg i Mellemøsten som præsident: Olie og Iran står øverst på dagsordenen

Bidens anden store opgave bliver at vise sin støtte til Israel, Saudi-Arabien, Bahrain, Emiraterne og Egypten, som alle er meget bekymrede over Irans atomprogram og generelle opførsel i regionen.

– Israel ser sig selv som den største forkæmper mod det, de kalder Irans aggression i Mellemøsten, så det er meget velkomment for dem, at amerikanerne kommer ned og forsøger at skabe en tættere alliance mellem den her blok anti-Iran-lande, siger Jotam Confino.

Symbolsk besøg i Palæstina

Og i Israel har man flere grunde til at se frem til besøget.

– Set med israelske briller er det en tæt allieret, der kommer på besøg. Det kan godt være, at man var mere begejstret for Trump, fordi han var ekstremt pro-israelsk, men Biden er trods alt også en meget tæt allieret. Han er selverklæret zionist, og han støtter ubetinget Israel, siger Jotam Confino.

Zionister er fortalere for, at jøder har deres egen stat.

Israel håber blandt andet på, at USA vil annoncere yderligere finansiel støtte til det israelske militær, og de håber, at Biden vil lægge op imod en halv milliard dollar på bordet.

Men på den besatte Vestbred har man noget lavere forventninger til besøget. Biden skal besøge Betlehem i to timer på fredag og mødes med Mahmoud Abbas, der er præsident for det palæstinensiske selvstyre.

– Forholdet mellem Israel og Palæstina er historisk ringe, og der er ikke mange, der forventer, at Biden vil komme ned og annoncere, at han vil genstarte en fredsproces, siger Jotam Confino, der fortæller, at mange anser Bidens besøg i Palæstina som værende rent symbolsk.

– Biden og Abbas bliver nødt til at mødes, fordi det er kutyme, men der kommer højest til at være en annoncering af nogle hundrede dollar yderligere i støtte, og så er det det. Der er ikke nogen, der har forventninger til, at der er et stort gennembrud på vej her, siger han.

Historisk dårligt forhold mellem Israel og Palæstina

Det generelt dårlige forhold mellem Israel og Palæstina er blevet endnu værre i løbet af foråret.

Har har der været en eskalation i vold på begge sider med palæstinensiske angreb i Israel, mens israelsk militær har dræbt mindst 30 palæstinensere på Vestbredden siden marts måned.

En af dem var den amerikansk-palæstinensiske journalist Shireen Abu Akleh, der blev dræbt, mens hun var på arbejde i Jenin for tv-stationen Al-Jazeera den 11. marts.

Palæstinenserne har hele tiden hævdet, at Abu Akleh blev dræbt med overlæg af israelsk militær, og at der ikke var bevæbnede palæstinensere i nærheden af hende, da hun blev skudt i hovedet. Det samme er blandt andre CNN og New York Times kommet frem til i deres egne undersøgelser.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies