Seneste Danmarksnyheder

Biden benåder tusindvis af amerikanere dømt for cannabisbesiddelse

Engang lød parolen “war on drugs”, og amerikanere kunne ende bag tremmer for at have selv en lille klump hash i lommen.

Men nu har piben fået en ganske anden lyd i amerikansk narkopolitik – i hvert fald når det kommer til brugen af cannabis.

Sent torsdag aften lød meldingen fra USA’s præsident, Joe Biden, at han nu vil benåde alle de amerikanere, der gennem tiden er blevet dømt for besiddelse af cannabis på føderalt niveau.

– Der er tusindvis af mennesker, der tidligere er blevet dømt for simpel besiddelse, som er blevet nægtet arbejde, bolig eller uddannelsesmuligheder som følge. Min benådning vil fjerne denne byrde, skrev han blandt andet på Twitter.

Påvirker ikke domme i delstaterne

Benådningen vil gælde alle amerikanere, der er blevet dømt for besiddelse og brug af cannabis på føderalt niveau, siden det blev gjort ulovligt i 1970’erne. Det gælder altså ikke dem, som har modtaget en dom på delstats- eller amtsniveau.

Ifølge New York Times er de endelige tal for, hvor mange personer, benådningerne vil berøre, endnu ikke fuldt opgjort. Men de amerikanske myndigheder vurderer, at omkring 6.500 personer blev straffet for forseelsen i perioden fra 1995 til 2021.

Personer, der er dømt for at sælge eller distribuere cannabis, vil ikke blive benådet, og præsidenten går heller ikke så langt som helt at legalisere brugen af cannabis på føderalt niveau.

Han fastslår i stedet, at der fortsat er brug for lovgivning til at bekæmpe blandt andet ulovlig handel og transport af cannabis.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies