Seneste Danmarksnyheder

‘Betydningsfuld’ våbenlov har overvundet første hurdle: Nu venter afstemning i Senatet

Bare få timer efter, at politichefen i Texas rettede skarpt skyts mod det lokale politis indsats under det blodige skoleskyderi i Uvalde i sidste måned, begynder konturerne af en ny amerikansk våbenlov at tegne sig.

Det står klart, efter et flertal i det amerikanske Senat i nat dansk tid har tilkendegivet, at de støtter et lovforslag, der skal skærpe landets våbenlovgivning.

Afstemningen i nat er en såkaldt proceduremæssig afstemning, som baner vejen for en afstemning i Senatet.

Og der er lagt op til, at den reelle afstemning allerede kommer til at finde sted senere på ugen, skriver New York Times. Den vil blive kulminationen på længere tids arbejde for at færdiggøre det 80 sider lange lovforslag, der er blevet stykket sammen af en gruppe forhandlere fra begge Senatets fløje.

Senator Chris Murphy, der har været den ledende demokrat i forhandlingerne, kalder lovforslaget “det mest betydningsfulde stykke lovgivning mod våbenvold, som Kongressen vil have vedtaget i 30 år.”

Også demokraternes majoritetsleder, Chuck Schumer, betegner udkastet som vigtigt:

– Denne tværpolitiske våbenlovgivning er fremskridt og vil redde liv. Selv om den ikke omfatter alt, som vi havde ønsket, så er der et presserende behov for den, udtaler han i en erklæring ifølge Reuters.

Den republikanske mindretalsleder i Senatet, Mitch McConnell, beskriver forslaget som “baseret på sund fornuft” og udtrykker også sin støtte til udkastet.

I kølvandet på masseskyderier

Våbenkontrol er et politisk tema, der er notorisk kendt for at skabe dybe kløfter i det amerikanske samfund – ikke mindst blandt landets lovgivere, der nu for første gang i knap 30 år ser ud til at kunne enes om en ny større lovgivningspakke på området.

Udspillet, der i nat fik opbakning fra 64 af senatorerne, mens 34 stemte imod, kommer efter ugers heftig debat om våben i USA.

For knap tre uger siden blev den lille by Uvalde i Texas centrum for det værste skoleskyderi i USA i ti år, og siden er kritikken regnet ned over politiet, som beskyldes for at have nølet i deres håndtering af sagen.

Så sent som i går rettede Steven McCraw, der er leder i Texas’ politimyndighed, en særdeles hård kritik mod det lokale politi, som efter hans vurdering kunne have stoppet den 18-årige gerningsmand bare tre minutter efter hans indtrængen på skolen.

– Betjentene havde våben, børnene havde ingen. Betjentene bar skudsikre veste, gerningsmanden gjorde ikke. En time, 14 minutter og otte sekunder – det er så lang tid børnene og lærerne i det klasselokale ventede, lød det ifølge Texas Tribune fra politichefen, som kaldte politiets håndtering af skoleskyderiet for en “dyb fiasko”.

Han anklagede politiet på gerningsstedet for at sætte “betjentenes liv over børnenes”.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies