Seneste Danmarksnyheder

Beskyldninger om ‘beskidte bomber’ puster til Vestens atomfrygt – og det er en del af Ruslands strategi

‘Beskidte bomber’ kan være seneste skud på stammen i Ruslands desinformationsstrategi.

Den russiske forsvarsminister, Sergei Shoigu, har ved flere lejligheder den seneste tid sagt, at Ukraine er ved at forberede en “beskidt bombe”, som indeholder radioaktivt materiale.

En beskyldning, som Ukraine og Nato har fordømt.

Mandag kaldte USA, Storbritannien og Frankrig i en fælles udtalelse beskyldningerne “åbenlyst falske” og sagde, at “Verden vil gennemskue ethvert forsøg på at bruge denne påstand som et påskud for eskalering”.

Ifølge Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for International Studier (DIIS), kan der være flere årsager til, at Rusland beskylder Ukraine for at ville bruge beskidte bomber.

Første – og mest ekstreme – scenarie er, at det kan legitimere brugen af russiske atomvåben i krigen i Ukraine.

Rusland kan nemlig muligvis bruge beskyldningerne om beskidte bomber til at lave en såkaldt false-flag-operation.

– Et motiv fra Ruslands side kunne være at sprænge en beskidt bombe og sige, at der er Ukraine, der har gjort det. Så kunne man sige: ”se hvad Ukraine har gjort – nu er vi nødt til at forsvare os selv” og på den måde påberåbe sig retten til at bruge atomvåben, siger Splidsboel.

En false-flag-operation er en handling begået med den hensigt at skjule den, der faktisk er ansvarlig, for i stedet at skyde skylden på anden part i en konflikt.

Atomøvelser skal afskrække omverdenen

I dag har man i Rusland afholdt en stor militærøvelse med blandt andet atomubåde, strategiske bombefly og ballistiske missiler.

Putin selv overværede øvelserne, som efter sigende blev afholdt for at “forberede sig på et atomangreb mod Rusland”.

Ifølge Flemming Splidsboel skal man ikke se øvelserne som et tegn på, at Rusland gør klar til at bruge atomvåben nu og her, men derimod som et forsøg på at afskrække omverdenen.

– Rusland kan godt lide at minde os om, at de har atomvåben. De har talt rigtig meget om atomvåben, lavet øvelser og simuleret brugen af atomvåben temmelig mange gange under krigen, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies