Seneste Danmarksnyheder

Belarus’ præsident er under ekstremt stort pres: ‘Uden russisk støtte bliver han smidt ud af præsidentpaladset’

Derfor er Lukasjenko ifølge Flemming Splidsboel rykket tættere på Rusland de seneste år. Især efter krigen i Ukraine brød ud, har han gjort en række indrømmelser i forhold til Rusland og har nu altså også givet efter for de russiske tropper ved grænsen.

– Det er meget risikabelt for Lukasjenko, både fordi krigen er meget upopulær i den belarusiske befolkning, og fordi belaruserne har et specielt forhold til deres forsvar, siger Flemming Splidsboel.

Før Lukasjenko blev præsident i 1994, var Belarus en neutral stat, og befolkningen er ifølge Splidsboel ikke begejstret for militær indblanding.

– Der er for mig at se ingen tvivl om, at han forsøger at trække tiden mest muligt i forhold til militær indblanding, og så har han givet Putin noget andet i stedet for. Men nu kan vi se, at det skrider mere og mere for Lukasjenko, siger han.

– Russerne overtager mere og mere af Belarus, og mens krigen har været i gang i de seneste otte måneder, har russerne de facto overtaget store dele af landet.

Militær involvering kan blive livsfarlig for Lukasjenko

Nu er spørgsmålet så, om den nye fælles styrke af russiske og belarusiske tropper ved den ukrainske grænse vitterligt bare skal bruges til forsvar, eller om Putin vil bruge Belarus til at åbne en ny front i krigen.

Ifølge Flemming Splidsboel er det ikke usandsynligt, at Lukasjenko kunne blive nødt til at tillade, at russiske tropper angriber fra Belarus.

– Det kan man sagtens forestille sig. Jeg har svært ved at se, at Lukasjenko kan sige nej til det, siger han.

– Belarus har argumenteret for, at der er en trussel mod dem, at ukrainerne kan finde på at angribe, og at de er nødt til at forsvare sig selv. Det er på mange måder et påskud for at kunne tillade de russiske tropper at komme ind og muligvis i sidste ende lade de russiske tropper angribe fra belarusisk territorium.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies