Seneste Danmarksnyheder

Basketstjernen kom hjem, men den tidligere marinesoldat sidder stadig fængslet i Rusland

Efter ti måneder i russernes varetægt og en årelang fængselsdom over hovedet, kunne basketstjernen Brittney Griner i nat rejse hjem til USA efter 10 måneder i russisk varetægt.

Hun blev i november idømt ni års fængsel for besiddelse af cannabisolie, men kan nu rejse hjem efter en udveksling mellem Rusland og USA.

Den anden vej rejser våbenhandleren Viktor Bout, der går under navnet “Dødens købmand” og var idømt 25 års fængsel i den amerikanske delstat Illinois.

Men der er stadig en amerikaner, der sidder fængslet i Rusland, og det har han gjort siden 2018. Hans navn er Paul Whelan, og for fjerde jul i træk må hans familie fejre jul uden ham.

Og Paul Whelan er skuffet over, at han stadigvæk ikke er på et fly med kurs mod hjemlandet.

– Jeg er fængslet for en forbrydelse, der aldrig har fundet sted. Og jeg er meget skuffet over, at der ikke er gjort mere for, at jeg kan blive løsladt. Især nu, hvor mit fire års-jubilæum for anholdelsen nærmer sig, for jeg troede, at der var fremskridt, siger Paul Whelan.

– Jeg forstår ikke, hvorfor jeg stadig er her. Mine tasker er pakkede, jeg er klar til at komme hjem. Jeg mangler bare et fly, der kan hente mig.

– En katastrofe for ham

Der er også stor skuffelse hos Paul Whelans familie, der i årevis har forsøgt at få ham hjem.

– For familien er det her en skuffelse, for Paul er det en katastrofe, siger hans bror, David Whelan, til avisen The Guardian.

– Jeg har svært ved at forestille mig, at han kan blive ved med at bevare et håb om, at den amerikanske stat kan få ham hjem, når de tilsyneladende ikke kan finde noget, russerne vil have til gengæld. Og jeg er bekymret for, om Paul kan overleve over ti år i en russisk arbejderlejr.

David Whelan understreger desuden, at familien ikke er bitre eller vrede over Griners frihed, da “situationerne var vidt forskellige”. Og han glæder sig på Griners families vegne.

– Som én, der selv har en bror fængslet, kan jeg kun forestille mig, hvor glad hende og familien er for, at hun nu er på vej hjem. Lige i tide til julen, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies