Seneste Danmarksnyheder

Artjoms venner ligger begravet i Izjum: Kom med til den ukrainske by, hele verden taler om 

80 procent af byen er ødelagt

Der er nok at genopbygge.

Overalt i Izjum ses huse og bygninger ligesom Artjoms. Mange uden tag, hvor murstenen er faldet helt sammen. Flere steder er der kun vinduesrammer tilbage, og sorte, brændte plamager på facaderne indikerer, hvad der er hændt her. Byens viceborgmester har tidigere sagt, at op mod 80 procent af byen er destrueret.

Men til forskel for eksempelvis Kupjansk, hvor kampene stadig raser tæt på, og de høje brag nærmest kan mærkes fysisk på kroppen, er nedslag her i byen reduceret til en sagte buldren eller tordenlyd i det fjerne

Lugten af tyk, sort røg fra brændende biler og bygninger er også fraværende.

Vi tager derfor chancen og gør holdt ved den lokale politistation.

Der er smadet glas overalt, og på trappen til indgangen ligger et helt udbrændt russisk flag. De røde, blå og hvide farver anes dog i de sorte, smeltede rester.

Både ved indgangen og udenfor politistationen er der brændte og ødelagte russiske flag. (Foto: Stanislav Storozhenko)

Indenfor finder vi en række dokumenter med kopier af ukrainske pas og noget, der ligner fortegnelser.

Ifølge Artjom både stjal og ødelagde de russiske soldater indbyggernes mobiltelefoner, hvis man blev stoppet af dem, og de tog derudover folks pas.

Han forsøgte at have så lidt kontakt med dem som muligt. Det seneste stykke tid har de forbudt folk at gå på gaden, som om de har vidst, at modoffensiven var på vej, fortæller han.

Ifølge DR’s kilder i det ukrainske militær var detaljerne omkring offensiven dog hemmelige, nærmest helt op til det sidste døgn inden den blev indledt for knap 14 dage siden.

Overrendt af verdenspressen

Nu er det ikke soldater, der overrender gaden så meget, som det er presse, fortæller Artjom.

Alverdens internationale medier har de seneste mange dage været i Izjum.

Flere af turene – inklusive den, DR Nyheder har været på – har været organiseret af forsvarets pressetjeneste, som blandt andet viser russiske militære køretøjer, som er blevet efterladt, frem og sørger for interview med ukrainske soldater, der gerne fortæller om dagene omkring befrielsen af Izjum.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies