Seneste Danmarksnyheder

Antallet af døde i Kina mørklagt: ‘Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at antallet af smittede er eksploderet’

Når millioner af kinesere i aften fejrer overgangen til 2023, er der stor risiko for at blive smittet med covid-19. Efter genåbningen af det kinesiske samfund i begyndelsen af december, er smitten i landet nemlig eksploderet.

– De meldinger, der kommer fra kilder i Kina, tyder på, at krematorierne er hårdt belastede. Den lave vaccinationsgrad af ældre og kronisk syge samt den type vaccine, de har fået, vil øge risikoen for mange dødsfald, siger Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed ved Københavns Universitet og chef for global sundhed ved Novo Nordisk Fonden.

Hvor mange, der pt. er smittede og døde af eller med covid-19 efter genåbningen står dog hen i det uvisse. De kinesiske myndigheder er stoppet med at teste befolkningen, og man har ikke offentliggjort nogen realitiske tal for antallet af døde og indlagte.

– Vi har fået nogle officielle tal som er helt i skoven og helt sikkert groft misvisende, lyder det fra Flemming Konradsen.

– Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at antallet af smittede er eksploderet, og der helt sikkert er et stort pres på sundhedssystemet.

Den kinesiske kovending i forhold til landets strenge nul-covid-politik har givet glæde i Kina, men der er samtidig blevet drysset malurt i bægret, fortæller Philip Róin, DR’s Asien-korrespondent baseret i Shanghai.

– Folk er glade for at nul-covid er slut, men utilfredse med den måde, det er sket på. Ingen var forberedte på, at man nærmest over natten er gået væk fra at forsøge at kontrollere covid, til at det nu blot en er en influenza, som alle skal inficeres med, siger han.

– Og den manglende forberedelse betyder jo, at folk ikke har haft mulighed for at købe medicin – og mere kritisk, hospitaler og feberklinikker er ikke bemandede til det pres, som den her pludselige genåbning har medført.

25.000 døde om dagen

Det britiske analyseinstitut Airfinity vurderer ifølge nyhedsbureuaet Reuters, at omkring 18,6 millioner kinesere er blevet smittet med coronavirus siden 1. december, og at mere end 100.000 er døde af eller med covid-19 i samme periode.

Ifølge Airfinity vil smitten i Kina toppe 13. januar 2023 med 3,7 millioner smittetilfælde om dagen. Firmaet vurderer, at antallet af døde vil nå sit maksimum ti dage senere med 25.000 dødsfald om dagen.

Det falder sammen med det kinesiske nytår, der i år ligger 22. januar, hvor mange rejser på tværs af landet, hvilket øger smittespredningen yderligere.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies