Beboerne på Thulebasen er blandt de mest isolerede mennesker på planeten. Basen ligger på toppen af Grønlands mennesketomme nordøstlige kyst. Næste stop mod nord er Nordpolen.
Alligevel har basen en central placering, når det gælder USA’s planer om kunne konkurrere med Rusland og Kina om indflydelse i Arktis – et område, som på kort tid er blevet af afgørende strategisk betydning for stormagter, i takt med at isen smelter.
Begge dele – opvarmningen og konkurrencen med især Rusland – er baggrunden for, at USA netop har tildelt det grønlandske firma, Inuksuk, en kontrakt til en værdi af 28 milliarder kroner for at holde Thulebasen kørende i de kommende 12 år.
Fundamentet under basen er bogstaveligt ved at smelte væk. Både landingsbaner og bygninger er anlagt i 1950’erne direkte på jorden. Dengang var jordbunden permanent frosset og hård som beton.
I de seneste år har den globale opvarmning fået jorden til skiftevis at tø og derefter fryse igen selv så højt mod nord. Resultatet er, at landingsbaner på Thulebasen er sprækket, og at bygninger slår revner.
Trusselsbillede får USA til at kigge mod nord
Den store milliardkontrakt sender også et signal om, at USA satser på Thulebasen og på et nært samarbejde med Grønland, og at amerikansk militær nu har blikket vendt om Arktis efter årtiers fokus på andre konfliktzoner.
USA ser en voksende trussel fra Rusland i Arktis, og det trusselsbillede er kun blevet skærpet af Ruslands angrebskrig i Ukraine. Derfor er både det politiske og militære fokus i USA nu også rettet mod Arktis.
Det fremgår af rapporter fra henholdsvis det amerikanske udenrigsministerium og Pentagon, forsvarsministeriet, som blev offentliggjort i år.
Igennem de sidste to årtier har Rusland opbygget militær kapacitet langs landets lange kyst mod Det Arktiske Hav. Rusland har bygget atomdrevne isbrydere, flådefartøjer og ubåde, som opererer i området. Altsammen i forventning om, at nye sejlruter mellem Asien og Europa langs den russiske kyst bliver isfri indenfor få år.
Samtidig har Rusland udvidet eftersøgningen efter olie og gas i området og har dermed lagt sig i spidsen for kapløbet om at få adgang til ressourcerne i undergrunden i en del af verden, som indtil for få år siden var dybfrossen og utilgængelig året rundt.