Seneste Danmarksnyheder

ANALYSE: Trump udstilles af tilståelser fra nærmeste og afslørende videoklip

På det tidspunkt begyndte de medlemmer af Secret Service, som passede på vicepræsidenten i kongresbygningen, at ringe til deres familie for at sige farvel, fortalte et vidne. De troede ikke, at de ville komme gennem dagen i live.

Afviste at fordømme angrebet

Trump talte også i telefon, fremgik det af dokumentationen i høringer:

Han ringede til republikanske senatorer og forsøgte at presse dem til ikke at godkende valget af Biden – mens de selv var ved at blive evakueret fra senats-salen.

Samtidig afviste Donald Trump alle forsøg fra hans nærmeste i Det Hvide Hus på at få ham til at standse volden. På at få ham til at udsende et tweet, som fordømte angrebet.

Det fremgik af en serie af tilståelser fra hans nærmeste – fra hans trofaste medarbejder i Det Hvide Hus, hans stab, hans familiemedlemmer, advokater og rådgivere. Alle forsøgte de at overbevise Trump om, at han blev nødt til at sætte nationens interesser over sine egne og få sat en stopper for volden.

To af høringens vidner sagde op på stedet, da Trump nægtede. Den ene var en talskvinde, den anden et medlem af præsidentens nationale sikkerhedsråd.

Først efter 187 minutters brutale kampe mellem angribere og politi, efter at utallige var såret og mindst én var død, lod Trump sig overtale til at udsende en videomeddelelse til sine tilhængere. Men på det tidspunkt stod det klart, at angrebet på Kongressen var dømt til at mislykkes:

Nationalgarden var på vej. Det samme var styrker fra forbundetspolitiet, FBI. Det var ikke længere sandsynligt, at det ville lykkes for Trumps tilhængere at besætte Kongressen og kortslutte den fredelige overdragelse af magten til den nyvalgte præsident, Joe Biden, fremgik det af høringens vidner.

Ringede ikke efter hjælp

Trump – den øverstansvarlige for USAs væbnede styrker og ansvarlig for landets sikkerhed – havde ikke tilkaldt assistancen. Han kontaktede på intet tidspunkt hverken forsvaret, nationalgarden, forbundspolitiet, sikkerhedsministeriet Homeland Security, det lokale politi eller nogen anden myndighed, som kunne hjælpe med at slå oprøret ned, fremgik det af høringen.

Præsidenten valgte bevidst ikke at handle, sagde republikaneren Adam Kinzinger, som er medlem af det kongresudvalg, som sammen med en mindre hær af efterforskere har brugt over et år på at kortlægge, hvad der førte frem til angrebet på Kongressen.

I videoen udsendt efter tre timers blodigt kaos i Kongressen fordømmer Trump ikke angrebet. Tværtimod siger han til sine tilhængere, at han elsker og forstår dem – men at de nu må gå hjem i fred.

Nattens høring sætter et foreløbigt punktum i serien af offentlige kongreshøringer. Udvalget fortsætter sin efterforskning og genoptager høringerne til september. Mange nye vidner og beviser er kommet for en dag, sagde udvalget.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies