Seneste Danmarksnyheder

ANALYSE: Trump-tweet fik ekstremistgrupper til at forberede storm på kongressen

Militante grupper følte sig kaldet

Trumps tweet den nat blev starten på det stormløb mod kongressen, som endte med at koste adskillige mennesker livet og såre 150 politifolk – og som var meget tæt på at kortslutte demokratiet i USA.

Det fastslog et kongresudvalg tirsdag ved en offentlig høring i Washington: Udvalgets medlemmer har sammen med en mindre hær af efterforskere brugt et år på at efterforske Trumps rolle i angrebet.

I sin syvende høring offentliggjorde udvalget samtaler fra sociale medier mellem ektremistiske Trump-tilhængere og militsgrupper som Proud Boys og Oathkeepers, som foregik i timerne og dagene efter Trumps tweet.

Trump tweet førte til storm af voldelig retorik

Nogle var overbevist om, at Trump ønskede, at de skulle ankomme bevæbnet, fremgik det. Andre skrev, at der ville blive brug for frivillige til at gennemføre henrettelser. En foreslog, at de skulle dræbe alle demokrater – mænd, kvinder og børn.

I dagene derefter diskuterede Trump-tilhængere på websiden theDonald.win tunnelsystemet under kongressen, og hvilke remedier, de skule have med til et angreb: Håndjern, knojern, skjolde, peberspray blandt andet.

En tidligere ansat hos Twitter fortalte kongresudvalget, at Trumps tweet affødte en storm af voldelig retorik blandt brugere af platformen.

Trump tilføjede opfordringer til kamp i tale

Selv fortsatte Trump med at tweete i dagene op til 6. januar og gentage hans løgne om valgsvindel.

På selve dagen kastede Trump mere benzin på bålet ved at improvisere adskillige gange i den forberedte tale, som han leverede til sine tilhængere på en plæne bag Det Hvide Hus, viste dokumenter fra det nationale arkiv:

Trump tilføjede alle de nu velkendte opfordringer om at marchere mod kongressen og “kæmpe som ind i Helvede” for ellers “vil vi ikke have noget land tilbage”, fremgik det af høringen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies