Seneste Danmarksnyheder

Analyse: Selve demokratiet er på stemmesedlen i USA på tirsdag

Mindretal kan få magten

Det er et mindretal af amerikanere, som stemmer på det republikanske parti. Men i USA kan et mindretal få magten på grund af valgsystemet.

Hver stat har for eksempel to senatorer – både en konservativ landbrugsstat som Wyoming med 580.000 indbyggere og en demokratisk ledet stat som Californien med 40 millioner indbyggere.

Det betyder i praksis, at senatorer, som kun repræsenterer omkring hver femte amerikaner, har magt til at blokere for ethvert lovforslag i Kongressen.

Rigsretssag mod Biden?

Samtidig har republikanerne haft større held end demokraterne med at tegne skæve valgdistrikter landet over, som sikrer republikanske kandidater valgsejre selv i områder, hvor der er flest demokratiske vælgere.

Det store spørgsmål nu er derfor, hvad Trumps parti vil bruge magten til, hvis det genvinder kontrollen med de to kamre i Kongressen tirsdag.

Republikanerne vil blokere Bidens politiske agenda og formentlig indlede en rigsretssag mod ham. Men vil de også undergrave demokratiet indefra, som Orban har gjort i Ungarn?

Amerikanerne er bekymrede

Amerikanerne er bekymrede. Den ene undersøgelse efter den anden viser, at et markant flertal af amerikanerne mener, at demokratiet er truet.

Republikanske vælgere, fordi de tror på Trumps valgløgn. Demokratiske vælgere, fordi de frygter konsekvenserne af Trumps valgløgn.

Men samtidig tyder alt på, at det er et andet emne, som styrer, hvor de fleste sætter deres kryds på tirsdag: Økonomien og den høje inflation. Det sidste udhuler amerikanernes budgetter, og historien viser, at når vælgerne har ondt i pengepungen, så straffer de det parti, som har magten.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies