Seneste Danmarksnyheder

ANALYSE Seks ‘ja-mænd’ og en særdeles magtfuld Xi Jinping skal sikre kinesisk storhed

Sikkerhed vil komme i første række. I sin tale sidste søndag brugte Xi ordet “sikkerhed” 31 gange flere end “økonomi”, et næsten modsat forhold af den seneste tale fra 2017. Kina skal være et sikkert sted for dets indbyggere: sikkert overfor hinanden, sikkert fra omverdenen, sikkert nok til, at der ikke skal kunne sættes spørgsmålstegn til Partiets projekt. Sikkerhed for Xi.

De store udfordringer

Xis tredje periode starter med en økonomi, der er sendt til tælling af kontinuerlige covid-nedlukninger, en omverden, der kigger mere skeptisk mod, hvad der foregår i Beijing, og en befolkning, der efter 30 års politisk apati pludselig skal til at bekymre sig om, hvad lederskabet har af planer for dem.

Den stolthed, Xi frembruser med på vegne af nationen, opfattes blandt udenlandske diplomater i Beijing som slet og ret arrogance. Deres kinesiske modparter er mere interesserede i at vise loyalitet til toppen af lederskabet fremfor at bygge broer med andre nationer.

Udenlandske forretningsfolk, der tidligere mødte pragmatiske bureaukrater med et ønske om at gøre økonomien større, mødes i dag af ideologiske partimedlemmer, der forsøger at finde projekter, der skal passe ind i lederskabets planer.

De kinesere, der har brugt de sidste fire årtier på at forbedre deres liv og knytte bånd til resten af verden, skal vænne sig til, at ideologisk politik er tilbage, økonomien får andenprioritet, og partiet vil hjælpe folk med at træffe de rigtige valg.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies