Seneste Danmarksnyheder

ANALYSE: Rystende vidneudsagn kæder Trump sammen med bevæbnede tilhængere, som han dirigerede mod Kongressen

Trump bliver rasende og forlanger, at metaldetektorerne bliver fjernet, så alle kan komme ind:

– Jeg er fucking ligeglad med, om de har våben. De er her ikke for at gøre mig fortræd, råber Trump til sine rådgivere.

Metaldetektorerne bliver ikke fjernet, og få minutter senere holder Trump en brandtale, hvor han sender sine tilhængere mod Kongressen for “at kæmpe som ind i helvede” vel vidende, at grupper blandt tilhængerne er svært bevæbnet.

Vidne var helt tæt på præsidenten

Ovenstående blev tirsdag beskrevet af én af den tidligere præsidents nærmeste hjælpere, som var en del af samtalen bag scenen den dag.

Kvinden vidnede for rullende tv-kameraer i Washington under en høring i Kongressen, der skal kaste lys over, hvad der førte frem til stormen på Kongressen 6. januar 2021.

Cassidy Hutchinson havde sin gang i Trumps allerinderste kreds i Det Hvide Hus. Hun var rådgiver for præsidentens stabschef; hun havde kontor få skridt fra Det Ovale Kontor og var også særlig assistent for præsidenten selv; Hun var glødende republikansk partisoldat.

Præcis derfor er det svært at overvurdere, hvor skadeligt Hutchinsons vidneudsagn er for den tidligere præsident: Ingen kan beskylde hende for at have politiske motiver for at ramme Trump, og ingen kan påstå, at hun ikke ved, hvad hun taler om.

Det billede, som amerikanerne hørte Hutchinson tegne af Det Hvide Hus og Trump op til stormen på Kongressen var intet mindre end rystende og en bombe i efterforskningen.

I dagene op til 6. januar var Trump og hans inderkreds fuldt ud klar over, at det kunne ende med vold, når tusinder af Trump-tilhængere ankom til Washington på den dag, hvor Kongressen formelt skulle godkende resultatet af præsidentvalget: At Trump tabte, og Biden vandt.

– Det kan komme til at gå helt, helt galt, sagde Trumps stabschef, Mark Meadows, til Hutchinson.

Forsøgte at kuppe justitsministerium

Trump havde i to måneder op til 6. januar igen og igen spredt en løgn om, at massiv valgsvindel havde frataget ham en jordskredssejr. Det har tidligere høringer klarlagt med stribevis af Trumps tidligere tro væbnere som vidner.

Præsidenten havde personligt og gennem håndgangne mænd lagt et voldsomt pres på de ansvarlige for valghandlingen i en række svingstater for at få dem til at kortslutte valget.

Trump havde beslutte at fyre ledelsen af justitsministeriet for i stedet at indsætte en loyal hjælper umiddelbart før stormen på Kongressen. Målet var at få ministeriet til at udsende en officiel meddelelse om, at der var fundet beviser på valgsvindel – hvilket der ikke var.

Det kom frem under en høring i sidste uge. Kun en trussel om, at samtlige ledere i ministeriet ville sige op og udvandre i protest, fik i sidste øjeblik Trump på andre tanker.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies