Et planlagt besøg i dag mellem USA’s præsident Joe Biden og Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj – som flere amerikanske medier som CNN og The Washington Post har fået bekræftet uafhængigt af anonyme kilder – har været omfattet af så meget hemmelighedskræmmeri, at programmet stadig er usikkert og fyldt med huller.
Måske bliver det slet ikke til noget, fordi et sikkerhedshensyn i sidste øjeblik kan komme på tværs. Det er trods alt præsidenten for et land i krig, som for første gang i de 300 dage, krigen har varet, planlægger at forlade sit hjemland.
Men alene planen om, at Joe Biden i dag skal modtage Volodymyr Zelenskyj i Det Hvide Hus og samtidig vil meddele, at USA nu sender nye og meget avancerede våbensystemer til Ukraine, sender et vigtigt signal om, hvordan USA’s syn på Rusland og præsident Vladimir Putin har forandret sig siden krigens start.
Forsigtig begyndelse
Da Putin lod sine kampvogne og soldater krydse grænsen i februar, var USA meget tilbageholdende med sin militære støtte til Ukraine. Præsident Biden signalerede klart, at han for alt i verden ikke ville risikere, at krigen udviklede sig til en konflikt mellem USA og Rusland.
Derfor fik ukrainske soldater ikke avanceret militært isenkram, men måtte klare sig med forholdsvis banale våben fra USA. Militærhjælp, som ikke kunne misbruges i propaganda fra Kreml til at fremstille Putins angrebskrig som en stormagtskonfrontation.
I dag vil samme Biden meddele verden, at USA nu sender ét af landets mest avancerede missilsystemer til Ukraine. Der er tale om langdistancemissiler med navnet Patriot, som vil kunne indgå i forsvaret af Ukraines luftrum. Samtidig får Ukraine styresystemer, som vil gøre almindelige bomber til såkaldt smarte bomber, så de ved hjælp af GPS-styresystemer kan rettes meget præcist mod udvalgte mål.
Den udmelding tegner et klart billede af, hvordan USA i dag opfatter truslen fra Rusland: Set fra Washington er truslen fra det, som engang blev anset for at være én af verdens stærkeste militærmagter, skrumpet i takt med det ene russiske nederlag på slagmarken efter det andet. Samtidig anses Putins greb om magten i Rusland for at være alvorligt svækket.
Rusland er stadig en atommagt, og USA vil stadig undgå alt, hvad der ligner en direkte konfrontation. Men frygten for Putin er skrumpet.
USA har genfundet sin plads
Derfor kan Zelenskyj forvente en meget varm omfavnelse i Washington, hvis besøget gennemføres: Håndtryk og politisk opbakning fra lederen af verdens eneste supermagt i Det Hvide Hus. Formentlig en invitation til at tale i Kongressen med efterfølgende stående ovation og masser af dollars.
Nancy Pelosi, flertalsleder i Repræsentanternes Hus, har varslet, at “onsdag aften i Kongressen vil have et helt særligt fokus på kampen for demokrati“. Samme dag vil Kongressen stemme om et budget, som indeholder 45 milliarder dollar i ny og akut støtte til Ukraine. Den absolut største hjælpepakke til landet til dato.