Og nu frygter Europas politikere, at den grønne omstilling kan gøre EU sikkerhedspolitisk sårbar.
Det kan være farligt at omlægge fra benzin og dieselbiler til el-biler, hvis man ikke er i stand til selv at producere bilbatterier i Europa.
Det er farligt at omlægge el-produktionen til vindmøller og solceller, hvis man er afhængig af import – fra eksempelvis Kina – for at kunne producere el med vind og sol.
Mere EU, mindre Kina
I dag køber EU-landene 98 procent af de sjældne metaller, som bruges i moderne produktion, i Kina.
Det fortalte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, onsdag i Europa-Parlamentet.
Den udvikling skal ændres.
Så udover, at det nu skal gå meget hurtigere med at få tilladelse til blandt andet at opstille vindmøller og bygge batterifabrikker, så skal der også ske en udvikling, hvor europæiske virksomheder selv bygger vindmøller, solceller, batterifabrikker, varmepumper og så videre.
Ifølge Ursula von der Leyen vil målsætningen i det forslag, Europa-Kommissionen ventes at præsentere i dag, være, at EU-landene allerede i 2030 producerer mindst 40 procent af al den teknologi, Europa skal bruge i den grønne omstilling.
For at sikre den målsætning, bliver det fremover sværere at bruge miljøregler som et argument for at stoppe opstilling af vindmølleparker og solcelleanlæg
Der skal også indføres nye forudsætninger for, at eksempelvis vindmøller og solceller bliver produceret i Europa og med brug af europæiske råstoffer.
Et stort skridt i en ny retning
Udover nye og hurtigere regler for godkendelser, så kommer der også nye regler for eksempelvis statsstøtte, sådan at det bliver meget lettere at bruge offentlige midler til blandt andet at støtte etableringen af en bilbatterifabrik eller etableringen af en vindmøllepark i Europa.
De normale og velkendte EU-regler for statsstøtte og miljøbeskyttelse skubbes nu i baggrunden.
For den grønne omstilling er ikke længere kun en kamp mod klimaforandringerne.
Den er også blevet en sikkerhedspolitisk kamp for europæisk uafhængighed.
Og det er blevet en kamp for at sikre, at grønne arbejdspladser og den løbende udvikling af grøn teknologi bliver i Europa og ikke flytter til blandt andre USA og Kina.
De tektoniske plader i EU-samarbejdet flytter sig.
Gamle klassikere, som miljøbeskyttelse og begrænsninger af statsstøtte, rykker i baggrunden, mens energiuafhængighed og klassisk industripolitik med støtte til europæiske arbejdspladser vinder frem.
Dagens udspil fra Europa-Kommissionen er et stort skridt i en ny retning for EU-samarbejdet.