Seneste Danmarksnyheder

Amnesty anklager Rusland for at bruge landminer og klyngebomber mod civile i Kharkiv

Listen af beviser, for at Rusland har brugt ulovlige våben mod civile i Ukraine, vokser sig ifølge Amnesty International længere og længere.

Ngo’en finder således i en ny rapport, at der gentagne gange er brugt ulovlige klyngebomber i storbyen Kharkiv.

Rusland har også brugt landminer, som er designet til at ramme mennesker, i civile områder i byen ifølge organisationen.

Begge våben er i strid med international ret, da de rammer vilkårligt.

Donatella Rovera, Amnesty Internationals kriseresearcher, kalder den russiske fremgangsmåde “chokerende”.

– Kharkivs indbyggere har været udsat for nådesløse, vilkårlige angreb igennem de seneste måneder, siger hun i en pressemeddelelse.

– Mennesker er blevet dræbt i deres hjem og på gaderne, på legepladser og kirkegårde, i kø efter humanitær hjælp eller på indkøb efter mad og medicin.

Hundredvis dræbt siden krigens start

Kharkiv er Ukraines næststørste by. Den ligger i den nordøstlige del af landet og har flere gange været genstand for hårde angreb. De begyndte allerede i forbindelse med invasionens start den 24. februar.

Lokale sundhedsmyndigheder oplyser til Amnesty, at i alt 606 civile er blevet dræbt i russiske angreb på byen. 1.248 er blevet såret.

Amnestys efterforskere har undersøgt 41 angreb. 160 mennesker er blevet interviewet over 14 dage i april og maj. De tæller ofre, vidner og læger, der har behandlet sårede.

Ifølge organisationen har bombardementer især ramt nordligt og østligt beliggende boligområder i byen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies