Seneste Danmarksnyheder

Amerikanske kvinder sletter menstruations-apps af frygt for at data vil blive brugt imod dem

Uden de forfatningssikrede rettigheder er mange amerikanske kvinder begyndt at frygte, at deres data fra eksempelvis menstruations-apps kan blive brugt imod dem. Data der kan gemme viden om kvinders cyklus, fertilitet og graviditet.

Men også andre data fra apps, som for eksempel kan spore din lokalitet.

DR’s tech-korrespondent, Henrik Moltke, peger netop på, at dataindsamling gør det lettere at retsforfølge kvinder i dag.

– Man går rundt med en digital sladrehank i lommen 24 timer i døgnet, som hele tiden samler data. Da Roe v. Wade blev afgjort i 1973 og sørgede for, at alle amerikanere fik ret til abort, havde man jo ikke så enormt omfangende dataindsamling, vi har i dag. Derfor vurderer jeg, at der er god grund til bekymring om, at denne nye form for overvågning vil blive brugt imod amerikanerne, siger han.

App-data kan bruges i retssager

Men hvad har data fra apps og abortlov egentlig med hinanden at gøre?

Det er ikke noget nyt, at vores telefoner, apps, hjemmesider, virksomheder og mange andre indsamler data om os mennesker, vores færden, hvad vi søger på, og hvad vi laver.

Frygten for at mange kvinders data kan blive brugt imod dem, har fået Flo til at reagere på Twitter (Foto: (Screenshot Twitter))

Og det er ifølge Henrik Moltke ikke usædvanligt, at domstole bruger noget af den data i retssager.

– I de stater, der nu vælger at ulovliggøre abort, kan man forestille sig, at data, der er indsamlet for eksempel via apps, kan blive brugt i retssager. Det kan ske ved, at domstolen skriver til virksomheden, der har indsamlet data med en dommerkendelse eller simpelthen bare køber dataen på det åbne marked, siger han.

– Det vil sige, at hvis man går rundt med en telefon med en app, som man bruger til at holde styr på sin cyklus, så kan retten senere bede om dataen fra de virksomheder, som indsamler dem og i de fleste tilfælde få dem.

The Wall Street Journal kunne for et par år siden fortælle, at apps, for eksempel menstruations-trackeren Flo, har solgt deres brugeres data videre til Facebook. De har brugt oplysningerne til for eksempel at målrette annoncer og reklamer.

Ifølge Henrik Moltke har Flo 43 millioner aktive brugere, og appen er blevet downloadet mere end 100 millioner gange.

– Løsningen for de her appudviklere kunne være at designe appsene på en måde, som ikke gør det muligt at videregive data. Det gør Apple for eksempel, hvor indsamlingen af helbredsdata foregår på en måde, så Apple slet ikke har adgang til dem og derfor ikke kan give dem videre til myndigheder. Til gengæld sikrer man på den måde forbrugerne mod den bekymring, siger han.

– Min kollegas kone er gravid. På et tidspunkt, inden de havde skrevet om det på Facebook, så begyndte Facebook at komme med reklamer, som var graviditetsrelaterede. Det er jo et kæmpe marked, og det er der penge i, fortæller Henrik Moltke.

Ifølge FLO’s hjemmeside sporer de din lokation for at vide, hvor i verden du for eksempel befinder dig, så de kan følge lokale love.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra Flo, men de har ikke svaret på DR’s henvendelser.

Frygter abortmodstandere

Hun fortæller til det britiske medie, at hun vil savne at bruge appen, men at hun har valgt at slette den, fordi hun frygter, at delstaten Texas vil bruge data om en manglende menstruation imod hende.

Og hun er ikke den eneste. Mange amerikanske kvinder opfordrer lige nu hinanden på blandt andet på Twitter til at slette cyklus-apps.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies