Seneste Danmarksnyheder

Amerikanske efterretninger er meget troværdige, siger ekspert: Putin vil stadig have hele Ukraine

Troværdige oplysninger fra gode kilder

De amerikanske efterretninger lader til at være troværdige, vurderer Flemming Splidsboel, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) med speciale i Rusland og Ukraine.

– Jeg vil mene, at efterretningerne er meget troværdige, og det amerikanske efterretningsvæsen har efter alt at dømme gode kilder – noget, der har været tydeligt helt fra krigens start, siger han.

Ifølge Flemming Spidsboel har de russiske ambitioner i Ukraine formentlig ingen gang på jord – og det har de aldrig haft, heller ikke selvom Rusland siden starten af krigen har haft store planer.

At den russiske præsident åbenbart endnu ikke har skrottet planerne, kan der være flere grunde til, fortæller han.

– Enten så tror han stadig fuldt og fast på, at det her kan lade sig gøre. Eller også sidder han i en situation, hvor han ikke kan erkende, at han har taget fejl og derfor bliver nødt til at holde fast, siger han og tilføjer, at amerikanerne uden tvivl ville opsnappe det, hvis præsidenten erkendte sin fejltagelse, selv i private møder med sin militærledelse.

– Det ser dystert ud

Ifølge Kreml har befrielsen af Donbas, som huser Luhansk og Donetsk, siden slutningen af marts været det officielle mål med “den militære specialoperation”, som blev indledt den 24. februar.

De russiske styrker har gjort fremskridt, ikke mindst i Luhansk, hvor de efter flere ugers hårde kampe for nyligt indtog byen Sjevjerodonetsk. Men fremskridtene er gået langsomt, ikke mindst på grund af kraftig modstand fra de resterende ukrainske styrker i området.

Ifølge det amerikanske efterretningsvæsen er der tre mulige scenarier for, hvordan krigen kan komme til at udvikle sig fremover.

Det mest sandsynlige af dem er en fortsat og langvarig konflikt, hvor Rusland “gør gradvise fremskridt, men ikke opnår nogen gennembrud”.

– Kort sagt så ser det dystert ud, og Ruslands holdning til Vesten hærdes, siger Avril Haines.

De andre, mindre sandsynlige scenarier tæller et muligt russisk gennembrud, eller at Ukraine får held med at stabilisere frontlinjerne, mens de samtidig gør mindre fremskridt, måske omkring den russiskkontrollerede by Kherson og andre områder i det sydlige Ukraine, lyder vurderingen.

Ambitioner udover Donbas

Det vidner de seneste angreb i regionen omkring Kharkiv, Ukraines andenstørste by, om, lyder vurderingen.

– Den seneste tids kampe om kontrollen med bosættelser nord for Kharkiv by peger i retning af, at selvom Kreml hævder at have sit fulde fokus på at erobre Donbas, så søger man samtidig at vinde kontrollen med ukrainsk territorium uden for Luhansk og Donetsk (de to regioner i Donbas, red.).

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies