Seneste Danmarksnyheder

Aflyst! Mannequinnen Moonikins radioaktive månemission udsat igen

– Den skal være succesfuld, før vi kan sende mennesker afsted. Kapslen har instrumentering til at måle, hvordan det er at være menneske derinde. De får simpelthen ikke lov til at sende mennesker afsted, før de har taget den her tur, siger hun.

Ombord på ‘Artemis 1’ er der blandt andet mannequindukker, der skal give Nasa et indblik i påvirkningen af radioaktivitet i det ydre rum.

Den ene mannequin er blevet døbt Moonikin Campos og skal blandt andet bære en særlig vest, der skal bruges til at indsamle data om radioaktivitet.

Det er før gået galt

Mariann Albjerg er egentlig ikke overrasket over dagens aflysning. Hun havde faktisk næsten forudset det.

– Da jeg stod op i morges og så vejret, havde jeg på fornemmelsen, at det ikke går i dag, siger hun og påpeger, at man fra Nasas side er vant til aflysninger.

Det kan hun selv huske fra dengang, hun selv arbejdede for Nasa.

– Jeg har siddet i Mission Control (kontrolcenteret, red.), hvor man talte ned til Space Shuttle. Der var der automatisk cut off, hvis der skete et eller andet. Jeg har været med til, at der blev talt helt ned til tre, før der var fejl. De der solid rocket boosters tændte ikke. Så var det om igen, siger hun.

Sådan gik det desværre ikke, da den amerikanske rumfærge Challengers ene løfteraket eksploderede i 1986. Raketten nåede cirka 14 kilometer op i luften, før alle syv besætningsmedlemmer mistede livet i eksplosionen.

Efter ulykken fastslog en kommission, at lave temperaturer på dagen for opsendelsen havde haft indflydelse på uheldet.

Samtidig virkede de gummiringe, der skulle forhindre brændstoflækage, ikke efter hensigten i de kolde temperaturer. Brændstof sivede ud fra den ene løfteraket, hvilket endte med at forårsage eksplosionen.

Nasa har endnu ikke meddelt, hvornår de påtænker at gøre endnu et forsøg med Artemis 1.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies