Seneste Danmarksnyheder

Aflyst 15 minutter inden afgang: Juridiske slagsmål vil følge i kølvandet på drama om britisk fly til Rwanda

Der venter et længere juridisk slagsmål i Storbritannien, efter den britiske regering i går måtte droppe planer om at sende et fly fyldt med asylansøgere afsted til Rwanda.

Det var ellers planen, at mere end 30 asylansøgere skulle sendes til det afrikanske land, som ifølge en aftale med Storbritannien skulle overtage og behandle deres asylsager.

Men i løbet af de seneste dage har juridiske indsigelser fået antallet af passagerer til at falde til omkring syv.

I går aftes gav Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol så dødsstødet til britiske planer om at sende asylansøgere til Rwanda – i hvert fald for nu.

Det fortæller DR’s korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

– Det forløb meget dramatisk. En af de mænd, som skulle have været på flyet til Rwanda, fik klokken 19.30 at vide, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ville gå ind i hans sag. Ganske kort tid efter skete det samme for de resterende, der skulle på flyet, siger hun og fortsætter:

– Klokken 22.15, altså kun et kvarter inden flyet skulle lette, var den sidste person blevet taget af flyet. Vi ved ikke, om de sad på flyet og havde spændt sikkerhedsselen, men der blev flyet altså aflyst.

Inden for lovens rammer

Flyet skulle afsted som det første af flere, og det skulle ske som led i den aftale, Storbritannien har indgået med Rwanda.

Men ifølge Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har de britiske domstole ikke undersøgt til bunds, om det rent faktisk er forsvarligt at sende folk til Rwanda.

Det på trods af, at en britisk domstol så sent som mandag slog fast, at der ikke var grundlag for at sætte en stopper for flyene til Rwanda.

De juridiske indsigelser, der er gjort mod den britiske asylpolitik, handler netop om, hvorvidt det rent faktisk er inden for lovens rammer at sende sine asylansøgere videre til et andet land på den måde, som Storbritannien ønsker, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

– Det handler om, hvorvidt man rent faktisk kan gøre det her inden for Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som briterne har skrevet under på og stadig er en del af.

– Kan man sende sende folk til Rwanda – et land, der ligger 6.500 kilometer væk? Og kan man være sikker på, at de bliver behandlet ordentligt, når de kommer til Rwanda?

– Det mener Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ikke, at man har undersøgt til bunds. Og så længe man ikke har det, kan folk ikke sendes ud, siger hun og fortæller, at domstolen samtidig slog fast, at asylansøgerne ikke kan sendes ud, før 14 dage efter der er blevet truffet en beslutning om, hvorvidt det er lovligt eller ej.

– Så nu skal der være et større juridisk slagsmål i løbet af de kommende uger, siger hun.

Overvejer alle muligheder

Den britiske regering har så sent som i går antydet, at Storbritannien måske kan finde på at melde sig ud af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis den kommer i vejen for den planlagte asylpolitik.

Adspurgt om tiden var inde til, at briterne skulle trække sig på grund af regeringens problemer med at få implementeret sin Rwanda-politik, lød svaret fra Boris Johnson:

– Vil det være nødvendigt at foretage nogle lovændringer, der kan hjælpe os, som vi bevæger os fremad? Det er meget muligt. Alle disse muligheder er under konstant vurdering, lød det tirsdag fra premierministeren.

I dag lyder meldingen fra arbejdsminister, Therese Coffey, at regeringen ikke går med planer om at trække sig ud, men at man har i sinde at appellere beslutningen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol:

– Jeg er sikker på, at vi vil gå tilbage til Menneskerettighedsdomstolen og udfordre den her afgørelse, for britiske domstole har allerede taget beslutningen om, at de her fly kan lette, siger hun i et interview med Sky News.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies