Seneste Danmarksnyheder

Afghanere risikerer livet ved at demonstrere mod kvindeundertrykkelse

På flere forskellige videooptagelser fra nyhedsbureauer og det amerikanske medie CNN ser man både afghanske kvinder og mænd protestere mod, at Taliban tirsdag offentliggjorde, at kvinder ikke længere er velkomne på universiteterne.

Videoer og billeder viser mindre grupper af demonstranter, og det er vanskeligt at sige noget om omfanget. Nyhedsbureauet Reuters skriver, at “dusinvis” af demonstranter samlede sig foran Kabuls universitet torsdag for at vise deres utilfredshed.

Protesterne er altså stadig i det små, og det er der en grund til, forklarer Ahmad Wesal Zaman, som er postdoc og forsker i politiske studier med fokus på Mellemøsten på Roskilde Universitet.

Det er “livsfarligt” for både mænd og kvinder at vise deres utilfredshed med regeringen.

– Det er ekstremt farligt at protestere mod Taliban. De kan blive fængslet, tortureret, deres familier kan blive det samme, og ultimativt risikerer demonstranterne deres eget liv, siger han.

Kvinder har mistet mange rettigheder

Forbuddet mod kvinder på universitetsuddannelser kommer oveni en lang række andre indskrænkelser af kvinders rettigheder, som Taliban har indført, siden grupperingen kom til magten for knap halvandet år siden.

Kvinder må ikke længere arbejde en lang række steder, de skal være fuldkommen tildækkede i det offentlige rum, og piger må kun gå i skole til 5. klasse. Samtidig er offentlige henrettelser og afstraffelse med piskeslag blevet genindført.

Taliban er med andre ord ved at skrue tiden tilbage til dengang, de senest sad på magten i Afghanistan i 1990’erne. Og de islamistiske ekstremister kan gøre, hvad de vil lige nu, lyder det fra Ahmad Wesal Zaman.

De risikerer ikke at tabe næste valg – for der bliver ikke et. Der er ingen stærk oppositionsbevægelse i Afghanistan. Og det internationale samfund trak sig ud af landet for 1,5 år siden efter to årtiers tilstedeværelse – intet tyder på, at nogen udefra kommer til at blande sig og stoppe Talibans undertrykkelse af befolkningen, forklarer han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies