Seneste Danmarksnyheder

90-året for Holodomor i Ukraine vækker minder: ‘De forsøgte at ramme os med sult. Nu er det med mørke og kulde’

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har netop i dag sagt i en videotale til befolkningen, at russerne “forsøgte at ramme os med sult” med henvisning til Holodomor.

– Nu er det med mørke og kulde. Vi lader os ikke kue, men forsætter med at kæmpe imod angrebene, lyder det fra Zelenskyj.

Det er særligt Ruslands blokering af ukrainsk korneksport og angreb på ukrainske energianlæg, der bekymrer, nu hvor vinteren er begyndt at sætte ind.

– Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har kaldt det en russisk Hunger Games, og det er selvfølgelig med henvisning til blokeringen af korneksport, der har store konsekvenser for lande på det afrikanske kontinent. Og han siger, at den nuværende situation har samme formål som i 1930’erne, nemlig at ødelægge Ukraine som land, nation og som folk, fortæller Louise Brodthagen.

Ifølge Dansk Institut for Internationale Studier, mener nogle historikere, at sovjetlederen Josef Stalin lod hungersnøden i 1932-33 gå særligt hårdt ud over Ukraine, fordi han ønskede at kvæle den ukrainske nationalisme.

Se DR’s reporter i Kyiv, Louise Brodthagen, fortæller om mindedagen for Holodomor:

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies