Seneste Danmarksnyheder

130 mennesker døde i Paris i 2015: Eneste overlevende gerningsmand idømt livstid

Vigtigt med et punktum

Flere barer og restauranter i Paris blev samtidig ramt af angreb. 130 mennesker døde i terrorangrebene, og flere end 490 mennesker blev såret.

Selvom det er seks et halvt år siden angrebene i Paris, har det været vigtigt for franskmændene at få en afslutning på sagen. Det fortæller DR’s udlandsjournalist, Karin Mørch, der følger Frankrig tæt.

– Retssagen har stor symbolsk betydning, og der har været meget fokus på den. Det har været vigtigt at få sat et juridisk punktum i en meget stor og kompliceret sag, siger Karin Mørch.

– Det kan være svært for de overlevende og for pårørende til de dræbt at komme videre, men det er dog en måde at få sat et punktum på, siger hun.

Udover dommen til gerningsmanden, nu 32-årige Salah Abdeslam, er 17 personer kendt skyldige i terrorrelaterede handlinger som blandt andet at skaffe våben. En er dømt for en mindre anklage om svindel.

Seks er dømt in absentia, hvoraf fem af dem menes at være blevet dræbt i Syrien.

Abdeslam flygtede til Belgien

Det har været en omfattende retssag med en million sagsakter, over 300 advokater og i alt 20 tiltalte. Terrorretssagen har været i gang siden 8. september 2021 i en specialbygget.

Den eneste overlevende gerningsmand, Salah Abdeslam, var tiltalt for at være del af en gruppe på 10 svært bevæbnede jihadister, der angreb Stade de France, spillestedet Bataclan og flere barer og restauranter.

Han detonerede aldrig sit selvmordsbælte, men flygtede derimod til Bruxelles-forstaden, Molenbeek, hvor mange af hans medtiltalte boede.

Abdeslam kan se frem til 30 år bag tremmer uden udsigt til prøveløsladelse. Det er Frankrigs hårdeste straf. Den dom er kun givet fire gange tidligere.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies