Seneste Danmarksnyheder

13 minutter inden sin afgang advarer FN-kommissær om tortur og tvangssterilisering i Kina

Kina er nemlig dybt uenig i FN‘s udlægning af, hvordan man behandler uighurerne i Xinjiang. Derfor har myndighederne modsat sig offentliggørelsen og udgivet et modsvar med Kinas version af virkeligheden.

Ifølge Kinas regering består arbejdet i Xinjiang i at arbejde imod “ekstremisme” og “terrorisme” og kalder FN‘s rapport for “misinformation og løgne, der er fremstillet af anti-kinesiske kræfter”.

På trods af de lange forhandlinger om indholdet af rapporten nægtede Michelle Bachelet at gå af som højkomissær for menneskerettigheder, før rapporten var udgivet.

– Hun beskriver i rapporten, at hun for sin egen samvittigheds skyld ville udgive den. Hun kunne ikke leve med, at hendes viden om Kinas opførsel ikke kom frem.

Journalist: Rapport forbedrer ikke forholdene med det samme

Selvom Michelle Bachelet insisterede på at få udgivet sin Kina-kritiske rapport, inden hun gik af, kommer den ikke nødvendigvis til at rykke noget ved uighurernes forhold på kort sigt, mener journalist Mette Holm.

– Jeg er usikker på, om den kan lempe noget for uighurerne. I værste fald kan det have den modsatte effekt. Hvis Kina bliver rasende, kan det gå hårdere ud over det muslimske mindretal i Xingjiang-provinsen.

Hun tror dog, det mest sandsynlige er, at Kina enten lader helt være med at forholde sig til kritikken eller først ændrer forholdene på meget, meget lang sigt.

– Det er tidligere set, at Kina tager kritik til sig, men det er aldrig set, at de tager kritik til sig i det øjeblik, den kommer. Især ikke, når den har form af skæld ud, siger Mette Holm.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies