Seneste Danmarksnyheder

1.000 ukrainske fanger sendt til Rusland

I måneder holdt ukrainske soldater stand på det enorme stålværk Azovstal i den ukrainske havneby Mariupol, der i lang tid var under intens russiske belejring.

Omkring 1.000 af de ukrainske soldater, der i maj overgav sig og blevet taget til fange af Rusland, er nu transporteret til Rusland. Her skal de “efterforskes”, skriver det statskontrollerede medie Tass ifølge nyhedsbureauet Reuters.

– Mere end 1.000 personer fra Azovstal er blevet bragt til Rusland. Politiet arbejder tæt med dem, siger en politikilde til Tass. Ifølge mediet skulle endnu flere ukrainske soldater være på vej.

Ifølge Tass skulle er der blandt andet omtrent 100 udlændinge iblandt krigsfangerne, som nyhedsbureauet omtaler som “lejesoldater”, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

De ukrainske myndigheder har endnu ikke kommenteret oplysningerne, som DR ikke har haft mulighed for at efterprøve.

Først kørt til byer i Donetsk

Da det i maj stod klart, at de ukrainske soldater på Azovstal ikke kunne blive ved med at forsvare stålværket fra de russiske styrker, fik de beskeden om, at de havde “færdiggjort sin kampmission” fra Ukraines hær. Stålværket var den sidste ukrainske bastion i Mariupol, der var og er under russiske kontrol, og soldaterne var i lang tid omringet af russiske styrker.

Mange af de ukrainske soldater, der løbende overgav sig, blev derefter kørt til byer som Novoazovsk og Olenivka, der er under russisk kontrol. Byerne ligger i regionen Donetsk, der sammen med Luhansk udgør det, der bliver omtalt som Donbas-området, hvor de værste kampe lige nu finder sted. Siden er mange soldater så tilsyneladende blevet fragtet til Rusland.

Ifølge de ukrainske myndigheder var det umiddelbart planen, at ukrainske og russiske krigsfanger skulle udveksles.

– Ukraine har brug for ukrainske helte i live. Det er vores princip. Arbejdet fortsætter nu med at få dem hjem, sagde Ukraines præsident Volodomyr Zelenskyj, da de første ukrainske soldater blev kørt væk fra Azovstal.

Døde soldater fra Azovstal udvekslet

210 døde ukrainske soldater, der omkom i kampene i Mariupol, er ifølge de ukrainske myndigheder blevet udleveret af Rusland. Det skriver nyhyedsbureauet AP. De fleste omkom under forsvaret af Azovstal.

I weekenden forlød det, at Ukraine og Rusland havde udvekslet 320 døde soldater – 160 fra hver side.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies