De fire arabiske løb er massivt støttet af offentlige midler. Da Yas Marina i Abu Dhabi blev bygget for 15 år siden, var det med anlægsomkostninger på omkring syv milliarder kroner, den dyreste bane i Formel 1-historien.
Statsstøtten betyder også, at de fire lande kan betale en betydeligt højere løbsafgift til Formel 1-organisationen end de fleste andre grandprixer.
Udviklingen har sat de øvrige Formel 1-arrangører under pres. I Europa er klassiske løb som Frankrigs og Tysklands grandprix allerede bukket under.
De to lande, der tilsammen har vundet kørernes VM-titel 16 gange og skabt en række vinder-teams, kan ikke længere finansiere hverken baner eller løbsafgift i samme klasse som landene på den arabiske halvø.
Formel 1-organisationen har talt om, at Europa, hvor der i år afvikles ni grandprixer, har haft uforholdsmæssigt mange løb. Men nu køres fire løb på den arabiske halvø, hvis areal er cirka tre gange mindre end Europas.
Hamilton: Det er vores pligt at gøre opmærksom på problemerne
Torsdag talte Hamilton igen om menneskerettigheder. På spørgsmålet om hvorvidt Hamilton havde overvejet at boycotte weekendens løb i Jeddah, svarede han, at han hellere vil skabe opmærksom om problemerne.
– Formel 1 ville køre videre, selvom jeg blev væk. Men når vi som sport tager til lande, hvor der er problemer med menneskerettighederne, er det vores pligt at gøre opmærksom på det, siger Lewis Hamilton