Seneste Danmarksnyheder

Iransk skakspiller smed tørklædet og vendte ikke hjem – nu forklarer hun sin beslutning

Iraneren har aldrig bekymret sig om at søge asylophold, og det er stadig tilfældet, skriver hun i opslaget.

– Vores immigrationsspørgsmål er en familiebeslutning, det er ikke politisk. Iran er stadig vores første hjem, og vi vil helt sikkert vende tilbage til Iran på det rigtige tidspunkt.

Kan risikere dødsstraf

Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), hvor hun har fokus på international politik i Mellemøsten, følger sagen om Sara Khadem tæt.

Ifølge hende har iraneren allerede fået trusler fra styret, og hendes familie, der befinder sig i Irans hovedstad, Terehan, har også fået ubehagelige opkald.

Og selvom Sara Khadem selv skriver, at beslutningen ikke er politisk, kan man derfor – situationen i Iran taget i betragtning – spekulere i det modsatte, tror Helle Malmvig.

– I diktaturstater skal man tit læse mellem linjerne, og hun har jo stadig sin familie i Iran. Jeg kunne godt forestille mig, at de (regimet, red.) har bedt hende pænt om at afvise, at det har noget med politik at gøre, og så skulle de nok sørge for, at der ikke skete noget med hendes familie.

– Sådan opereres der tit i Iran og mellemøstlige diktaturer, og så redder de ansigt på den måde, siger seniorforskeren.

Du kan blive klogere på situationen i Iran i videoen herunder.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies