Seneste Danmarksnyheder

Etiopier sætter ‘forrykt’ maraton-verdensrekord

– Jeg vidste, at jeg ville gå efter verdensrekorden, men jeg troede aldrig, jeg kunne gøre det på den tid. Det er et resultat af hårdt arbejde, siger Tigst Assefa efter triumfen ifølge Reuters.

– Jeg har sat et nyt pejlemærke nu, tilføjer hun.

29-årige Assefa var i front fra start til slut og var hele seks minutter hurtigere end løbets nummer to, Sheila Chepkirui fra Kenya.

Blot karrierens tredje maraton

Assefa er tidligere 800 meter-løber og skiftede første til maraton-distancen sidste år. Allerede ved sit andet maraton tog hun en sejr og satte ny etiopisk rekord.

Og ved søndagens maraton i Berlin, der blot var Assefas tredje officielle maraton, beviste etiopieren altså, at hun er den nye helt store stjerne.

– Det er slet ikke normalt, at man kan mestre så forskellige distancer på så overlegen vis, siger Morten Dam-Sørensen, der har fuldt Assefas maraton-indtog med beundring:

– Det er vildt, at hun har rykket sig så hurtigt. Hun skærer jo lige pludselig tre minutter og 44 sekunder af sin egen personlige rekord. Det er fuldstændig grotesk.

Kvindernes maraton-verdensrekord bliver sjældent slået. Briten Paula Radcliffe slog den i 2005, og siden er den kun blevet overgået i 2017 og 2019, inden Assefa søndag smadrede alle tidligere rekorder med manér.

Nu drømmer hun om en plads på Etiopiens OL-hold ved OL i Paris næste sommer.

– Det er ikke min beslutning. Det er op til den nationale komité at udtage mig til OL-holdet, siger hun.

Og mon ikke der er plads til en så suveræn verdensrekordholder?

Kenyansk stjerne skrev historie hos herrerne

Som om han ikke allerede var historisk nok, så føjede Eliud Kipchoge søndag formiddag yderligere ballast til sin imponerende rekordliste.

Her kom den kenyanske løber nemlig først over stregen ved det prestigefyldte Berlin Marathon og vandt dermed løbet for femte gang i sin karriere. Det har ingen anden løber præsteret tidligere.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies