Seneste Danmarksnyheder

Danske dommere sendes til Cypern, hvor bilbomber og dødstrusler forfølger lokale dommere

Aftalen bliver indgået midt i en kaotisk periode i cypriotisk topfodbold.

Det har været kendt i flere år, at særligt topklubbernes fans truer dommerne og deres familier i forbindelse med den slags topkampe og rivalopgør, som de danske dommere skal dømme.

Flere gange er det også gået så voldsomt for sig, at fans har placeret bomber i dommernes biler.

Så sent som i sidste uge blev en dommers mors bil angrebet af en bilbombe, skriver den engelske avis The Guardian. Den handling fik de cypriotiske dommere til at gå i strejke, som sidenhen er blevet ophævet.

Angrebet var endnu et i rækken af flere hændelser. I juni blev fodboldforbundets hovedkvarter ramt af en bombe, mens en bilbombe blev placeret i en dommers bil i 2020.

– Det er ikke, fordi de ikke har fagligt niveau. Tværtimod. De dømmer også på lige fod med vores dommere i Uefas turneringer. Men selvom de dømmer en rigtig kendelse, får de alligevel trusler, fortæller Michael Johansen.

De seneste par år har cypriotiske dommere på grund af truslerne ikke dømt de største opgør i ligaen. Det har været udlånte europæiske dommere fra for eksempel Danmark, som har taget tjansen.

Der er ingen tvang

Men spørger man den danske dommerformand, om det ikke er farligt, at sende danske dommere ned for at dømme topkampe på Cypern, der har for vane at kaste trusler af sig, så er svaret nej.

– Generelt er der stor tilfredshed med udenlandske dommere på Cypern, så vi er som sådan ikke en del af den problemstilling.

– Trusler kan altid ramme dommerne, uanset hvilket land de kommer fra. Det er vores dommere også trænet i at håndtere, hvis det skulle ske. Men det er en lokal sag mellem det cypriotiske forbund, klubberne og fansene, som vi ikke blander os i. Men vi forholder os selvfølgelig til, om det er sikkert eller ej, og det er vores vurdering, at det er uændret i forhold til normalen.

DBU havde også danske dommere på Cypern i foråret, hvor der ingen episoder af trusselslignende karakter var.

Derfor sender Michael Johansen med ro i sjælen sine dommere til middelhavsnationen.

– Vores dommere er bekendt med risikoen på lige fod med alle andre internationale opgaver. Men vi har ingen fortilfælde, hvor det har ramt udenlandske dommere på Cypern. Tværtimod er det stik omvendt. De sætter pris på, at der kommer en international dommer ned – særligt når de er i den pressede situation.

– Det er et tilbud til dommerne, og vi har generelt stor accept blandt dem omkring aftalen. De er meget interesserede i det samarbejde. Men skulle en dommer finde en udfordring ved det, så vil vi naturligvis respektere det. Der er ingen tvang, siger dommerformanden.

Michael Johansen, der selv har været Fifa-dommer, fortæller, at 99 procent af samarbejdet handler om de danske dommeres udvikling. Men at give sine cypriotiske kolleger en hjælpende hånd er heller ikke en ulempe.

– Selvom det ikke har noget med aftalen at gøre, så føler vi med de cypriotiske dommere. De bliver sat under stort pres af nogle fangrupper. At vi så kan hjælpe forbundet med ikke at kaste håndklædet i ringen, synes jeg, viser noget overskud fra vores side, fortæller dommerformanden.

Det er endnu ikke afgjort, præcis hvilke kampe de danske dommere skal dømme, eller hvilke danske dommere, der skal til Cypern.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies