Seneste Danmarksnyheder

Ét år med akutnummer 1818: Mere end hver fjerde opkald bliver ikke besvaret

Når halsbetændelsen raser en lørdag, eller ens barn er kommet galt afsted, så ringer borgerne i Region Sjælland til akutnummeret 1818.

Nummeret har eksisteret siden 1. oktober sidste år og er en fælles indgang til lægevagt, skadestue og psykiatrisk akutmodtagelse.

Men 28 procent af de opkald, borgerne har lavet til 1818 det seneste år, er ikke blevet besvaret. Det viser en aktindsigt, som DR har fået.

Der har været 430.103 opkald fra 01.10.22 til 31.08.23. Og af dem er 119.237 altså kategoriseret som ikke-besvarede opkald.

Det behøver ikke betyde, at der er problemer med at komme igennem på 1818, understreger Trine Holgersen, direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

– Det her er ikke et udtryk for, at opkaldene ikke går igennem, det er et udtryk for, at borgere ringer op, men lægger på igen. Alle der bliver i telefonen, de kommer igennem, siger hun.

Bliver i tvivl om cpr-nummer

Trine Holgersen nævner, at den speak, borgerne møder, når de ringer op til 1818, blandt andet henviser til informationer på regionens hjemmeside, ligesom den oplyser om, at hvis man har brug for at fornye en recept, så kan man henvende sig på apoteket.

– Vi ved også, at når vi beder borgerne taste et cpr-nummer ind, så er der mange, der begynder at taste, og så bliver de i tvivl, og så lægger de på igen.

Hvor mange af de 28 procent ubesvarede opkald, der skyldes de situationer, Trine Holgersen nævner, er uklart.

Sundhedsøkonom frygter forværring af symptomer

28 procent er alt for meget, uanset at det dækker over flere ting, end man hvad man kan kalde ”ikke gennemførte opkald”, mener Jes Søgaard, professor i Sundhedsøkonomi ved Suddansk Universitet, SDU. Han frygter, at der i tallet gemmer sig en gruppe, som lægger på og ikke ringer op igen.

– I nogle situationer er det tidskritisk, hvornår du kommer til, og det misser man så her måske. Så det kan være ret alvorligt og kan betyde, at nogle sundhedsudfordringer vokser, altså at de her symptomer vokser sig til noget mere alvorligt, siger han og fortsætter: – Jeg synes, nogen er nødt til at gå ind og kigge på det her, fordi der er noget, der tyder på, at borgerne ikke rigtig har forstået, hvordan det her fungerer.

Direktør: Vi skal sikre hurtige besvarelser

Direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, Trine Holgersen, er enig med Jes Søgaard i, at tilgængeligheden til sundhedsvæsnet skal sikres.

– Vi skal også sikre hurtige besvarelser, og derfor har vi også arbejdet målrettet med ventetiderne i den modernisering af Region Sjællands lægevagt, der har pågået igennem det seneste år. Aktuelt kan man, hvis man har hurtigt behov for at tale med en læge komme igennem på tre minutter, siger Trine Holgersen med henvisning til, at der på 1818 er en akutfunktion, hvor man som borger kan trykke på en tast og komme foran i køen, hvis man mener, ens situation haster.

Formanden for Det Nære Sundhedsudvalg i Region Sjælland, Susanne Lundvald (S) har svært ved at sige, om det er for mange opkald, der går tabt, når 28 procent ikke besvares.

– Hvis det betyder, at de borgere, som ikke kommer igennem, de ringer igen på et senere tidspunkt, hvor det er mere belejligt for dem at sidde og vente i telefonen, så er det okay. Hvis det betyder, at de opgiver og bliver ved med at gå og være syge og får noget forværring, som ikke er hensigtsmæssigt, så er det ikke tilfredsstillende, siger hun.

Ventetiden på 1818 har ifølge Trine Holgersen været 10 minutter i gennemsnit de seneste fire måneder.

Ifølge et servicemål fra 2007 skal 80 procent af borgerne have svar inden fem minutter.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies