Voksnes basale færdigheder skal løftes med efter- og videreuddannelse for at ruste dem til fremtidens arbejdsmarked.
Det er målet med en ny trepartsaftale, som regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået her til aften.
Konkret skal løftet bestå af 360 millioner kroner årligt til området.
Aftaleparterne beskriver målet som “at flere voksne får grundlæggende læse-, regne- og it-færdigheder, der gør dem i stand til at tage yderligere uddannelse og klare sig godt på arbejdsmarkedet”.
Som eksempel skal digitale undervisningsforløb gøre det mere fleksibelt at opkvalificere sig. Det gælder både i forhold til tid og sted og kursisters mulighed for at lære i sit eget tempo.
Og det er vigtigt i lyset af den store mangel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark netop nu, lyder det fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).
– Det gælder både i det private, hvor der for eksempel mangler fjernvarmesvejsere, så vi kan føre den grønne omstilling ud i livet. Og det gælder i det offentlige, hvor vi nok mest akut mangler kvalificeret arbejdskraft til at sikre vores ældre en tryg og værdig alderdom.
– Efteruddannelse og opkvalificering bidrager til at skabe vækst, velstand og kvalitet i vores velfærd – til gavn for både den enkelte og samfundet, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Arbejdsmarkedet parter glade
Det er særligt vigtigt, at medarbejderne kan imødekomme fremtidens krav, mener FH’s næstformand Nanna Højlund.
Eksempelvis stiller ny teknologi og den grønne omstilling krav til nye kompetencer.
– Gode muligheder for efter- og videreuddannelse er helt afgørende for den enkelte lønmodtager, arbejdspladserne og for Danmark, hvis vi skal have de rette kompetencer til morgendagens arbejdsmarked, siger hun.
– Men det er helt afgørende, at den politiske prioritering af området ikke stopper her, hvis vi skal sikre rekruttering og fastholdelse til velfærdsområdet og de rette kompetencer til den grønne omstilling, siger hun.
Med aftalen vil parterne også styrke arbejdsmarkedsuddannelserne – populært kaldet AMU.
Og i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er de tilfredse.
– Aftalen sikrer økonomisk stabilitet, nye tiltag og investeringer. Et effektivt voksen-, efter- og videreuddannelsessystem, der sikrer, at medarbejderne har de rette, opdaterede kompetencer, er vigtigt for, at virksomhederne kan sikre jobs og vækst i Danmark. DA’s administrerende direktør, Jacob Holbraad.
Arbejdsmarkedets parter består af Dansk Arbejdsgiverforening, FH, KL, Danske Regioner, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Lederne og Akademikerne.
Aftalen er den første trepartsaftale indgået af SVM-regeringen.