Danmark er kernemedlem af Boga. Det indebærer ifølge Bogas hjemmeside:
“Kernemedlemmer af Boga forpligter sig til at afslutte nye koncessioner, licens- eller udbudsrunder til olie- og gasproduktion og efterforskning”.
Det får Mona Juul til at kritisere regeringen for at holde grønne festtaler, som den ikke selv lever op til.
– Vi skal tænke os rigtigt godt om i Danmark, inden vi holder flere store festtaler. Vi skal have orden i penalhuset og styr på vores egen forretning, inden vi går ud og praler mere, siger hun og bakkes op af De Radikales klimaordfører:
– Jeg er bange for, at vores troværdighed smuldrer mellem fingrene på os, siger Samira Nawa.
Klimarådets formand siger direkte, at det kan skade Danmark.
– Det sender et signal til resten af verden om, at hvor vi egentlig havde signaleret kraftigt, at vi ville stoppe udvindingen af olie og gas, så fortsætter vi med det. Det kan skade forhandlingspositionen i forhold til internationale forhandlinger, siger han.
Ministre stiller ikke op til interview
DR har siden onsdag forsøgt at få et interview med klimaminister Lars Aagaard (M) om meldingen fra de tre aftalepartier.
Det har ikke været muligt.
I stedet har ministeriet sendt en kort skriftlig kommentar fra ham, hvor han understreger, at “klimapolitik også er sikkerhedspolitik”:
– Det er afhængigheden af russisk gas jo et åbenlyst eksempel på. Det tager jeg gerne en snak med forligskredsen om, skønt vi drøftede mini-runden, inden den blev sat i gang, udtaler Lars Aagaard med henvisning til, at partierne blev orienteret i april.
Ved regeringsdannelsen i december sidste år overdrog Dan Jørgensen (S) Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til Moderaternes Lars Aagaard for i stedet at blive minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)
Lars Aagaard tilføjer i den skriftlige kommentar, at minister for global klimapolitik, Dan Jørgensen (S), også inviteres med til drøftelserne.
DR har forsøgt at få interview med Dan Jørgensen. Blandt andet for at spørge ham, hvordan mini-udbuddet harmonerer med, at han har sat sig spidsen for alliancen for udfasning af gas og olie. Det har heller ikke været muligt, da han deltager i FN’s Generalforsamling i New York.
Klimarådets formand køber ikke argumentet om, at der er en god idé med ny efterforskning for at blive uafhængig af russisk gas.
– Det her gør, at vi for at løse en krise, forstærker en anden krise. Ved at bruge mere vedvarende energi ville vi formindske klimakrisen samtidig med, at vi håndterede Ukraine-krigen de følger, der er i den, siger Peter Møllgaard.
Tomme trusler?
Både SF, Radikale og Konservative havde ellers fundet de store ord frem, da de var med til at præsentere aftalen i 2020. Den blev kaldt “historisk” og dagen blev beskrevet som “en stor dag for alle os, der tager klimaudfordringen seriøst”.
Nu vil partierne altså have ændret aftalen, men ingen af de tre partier vil træde ud af den, hvis ministeren ikke går med til at sætte en stopper for mini-udbud.
Er det så ikke bare tomme trusler?
– Nej, det er det da bestemt ikke. Jeg er da sikker på, ministeren vil kalde til drøftelser. Det er der da ikke nogen trusler i, siger De Konservatives Mona Juul.
Klimaet bliver ikke hjulpet af, at partierne skulle trække sig ud af aftalen, betoner SF’s Signe Munk.
Er det ikke hyklerisk at kræve, at ministeren stopper et mini-udbud, som er en konsekvens af den aftale, du selv var med til at lave?
– Jeg synes omvendt, det er at lave politik med bind for øjnene, hvis man ikke tør se på den virkelighed, vi er en del af.
– Klimaet er i hastig forandring. Den globale CO2-udledning presser temperaturerne opad. Og vi kan gøre mere. Det indebærer at stoppe for ny olie- og gasjagt, og derfor vil vi gøre Nordsøaftalen endnu grønnere, siger Signe Munk.