Seneste Danmarksnyheder

S-borgmestre kritiserer Mette Frederiksen for at gå uden om arbejdsmarkedets parter om store bededag

Særligt timingen, hvor der skal forhandles en ny overenskomst på plads i det private, er uheldig, mener Steen Wrist.

– Der er altså nogle, hvor den her frihed ses som én dags mindre nedslidning om året. Og det forstår jeg godt, at man råber vakt i gevær om, siger han.

Hvad frygter du, at afskaffelsen af store bededag kan betyde for overenskomstforhandlingerne?

– Den værst tænkelige konsekvens vil jo være, at landet ender i en storkonflikt.

– Der er altså ikke ret mange vindere på at bringe et land i storkonflikt. Jeg er sikker på, at på begge sider af forhandlingsbordet på det private område, der sidder der dygtige forhandlere. Jeg ved og tror også, at de gør alt for at undgå den situation. Men det her gør det jo ikke lettere, siger den socialdemokratiske borgmester i Fredericia.

‘Processen er bekymrende’

Heller ikke Erik Lauritzen, socialdemokratisk borgmester i Sønderborg Kommune, synes om forløbet.

Han bakker egentlig op om idéen, men han synes, regeringen skulle have taget spørgsmålet op med arbejdsmarkeds parter.

– Man skulle have gjort det på en anden måde. Man kunne have lagt det ud i en trepartsforhandling, siger han.

Kan du forstå, hvis fagbevægelsen føler sig tromlet af regeringen?

– Hvis jeg skal sætte mig i deres sted, så ja, siger Erik Lauritzen.

Også Michael Stegger Jensen, borgmester i Syddjurs Kommune, er kritisk.

– Processen er bekymrende. Det burde være oplyst tidligere til arbejdsmarkeds parter. Jeg synes, måden, det foregår på, er uheldig, siger han.

Politisk ordfører: En ekstraordinær situation

Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører for Socialdemokratiet, lytter til kritikken fra de socialdemokratiske borgmestre.

Men han rokker sig ikke en tomme på spørgsmålet om store bededag og beslutningen om at sløjfe den ved lov.

De kritiske borgmestre er enige i, at der skal laves reformer. Det her handler om metoden. Socialdemokraterne forventer, at Socialdemokratiet vil benytte sig af den danske model, når der skal ændres på ansættelsesvilkår. Hvorfor gør I ikke det?

– Vi er i en ekstraordinær situation, hvor vi har behov for dels at understøtte vores velfærd, samtidig med at vi i de kommende år skal bruge væsentligt flere midler på vores forsvar.

– Og det er årsagen til, at vi træffer en beslutning, som er ekstraordinær, men også nødvendig, hvis ikke investeringerne i Forsvaret skal føre til velfærdsforringelser, siger Christian Rabjerg Madsen.

Kunne det ikke løses sammen med arbejdsmarkedets parter?

– Spørgsmålet om, hvor mange helligdage der er, ligger på vores bord. Vi tager det som regering meget alvorligt, at vi har ansvaret for, at økonomien hænger sammen.

– Vi ønsker ikke at tørre regningen af på enkeltgrupper. Vi har i stedet fundet en løsning, hvor finansieringen klares solidarisk, og hvor alle kommer til at bidrage. Derfor synes vi, at forslaget omkring helligdagen er fornuftig.

I har fået massiv kritik fra fagbevægelsen, og nu er der også borgmestre fra dit eget parti, der kritiserer regeringens fremfærd på det her spørgsmål. Tromler I den danske model?

– Den danske model kommer også til at stå stærkt i fremtiden. Den danske model er forudsætningen for, at vi har et stærkt arbejdsmarked med gode vilkår i Danmark. Så vi bakker fuldt op om den danske model. Men vi står i en ekstraordinær situation, og derfor har vi lavet den prioritering, vi mener er rigtig, siger han.

Preller kritikken fra dine partifæller helt af på dig?

– Jeg lytter altid til kritik – uanset hvor den måtte komme fra. Men det er regeringens opgave at sikre, at økonomien i Danmark er sund. Også i fremtiden.

Helligdagen står til at blive sløjfet fra 2024.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies