Seneste Danmarksnyheder

Regeringen vil stille færre krav til kommuner: I Næstved kan det give mere tid til velfærd

Der skal bruges mindre tid på at skrive journaler, føres tilsyn og tjekkes lister i den offentlige sektor.

Det er ønsket fra regeringen, der vil hjælpe kommuner og regioner med at spare på administrationen og have mindre bureaukrati – uden at det går ud over den borgernære velfærd.

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) i dag fra talerstolen på KL’s politiske topmøde.

– Vi vil gerne drøfte med jer, hvad vi kan gøre for at bidrage til det. Færre målsætninger, mere enkel styring og tilsyn. Færre dokumentationskrav, siger Mette Frederiksen og foreslår et flereårigt samarbejde med kommunerne.

Kommunerne skal i alt finde tre milliarder kroner om året frem mod 2030, står det til regeringen. Men de mange kommuner, der var repræsenteret på tilskuerpladserne til KL’s politiske topmøde, skal ikke løse udfordringerne alene.

Grundlæggende ønsker regeringen at lade kommunerne få frihed til selv at administrere velfærden.

– Jeg tror, velfærd er noget, mennesker skaber sammen. Det er lærere, forældre, børn og en skoleleder, der skaber den bedste skole. Og pårørende, de ældre og medarbejerne, der skaber det bedste plejehjem, siger statsministeren.

– Vi skal slippe velfærden fri. Den behøver ikke være ens for alle, siger Mette Frederiksen, som dog nævner, at enkelte områder som sundhedsområdet skal undtages og følge nationale standarder.

Forsøgt i årevis

Også i sin nytårstale sagde statsminister Mette Frederiksen, at hun ønsker mindre kontrol og bureaukrati i den offentlige sektor – men det er ikke et ligefrem en original ambition, regeringen har.

Allerede tilbage i 1983 lød det fra daværende statsminister Poul Schlüter (K), at den offentlige sektor skulle have mere bevægelsesfrihed.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies