Afviste under valgkampen
DR beskrev under valgkampen i efteråret, hvordan flere syriske kvinder stod til at blive sendt tilbage til Syrien, efter deres opholdstilladelse i Syrien var blevet inddraget, fordi Danmark vurderer, at Syrien er et sikkert nok land at rejse tilbage til.
Og selvom flere af kvinderne er i arbejde eller under uddannelse, var der under valgkampen ikke noget at komme efter hos regeringen.
– Jeg forstår godt, at de her enkeltsager vækker følelser, og at man kan have stor sympati for udlændinge, der ønsker at leve i Danmark. Men vi er helt inde i kernen af dansk udlændingepolitik: Når man er her som flygtning, så er man her midlertidigt.
– Og det gælder uanset, om man er ledig, i arbejde, under uddannelse eller pensioneret, for alle er lige for loven, sagde Kaare Dybvad dengang.
Det er især syriske kvinder, der har fået inddraget deres danske opholdstilladelse. At det særligt er kvinder og ikke mænd skyldes, at man vurderer, at mændene ikke kan sendes til Syrien, fordi de risikerer militærtjeneste eller forfølgelse.
Spørger ministeren
Nu vil den nye regering altså alligevel ændre på det.
Derfor stiller Peter Skaarup senere i dag spørgsmål til udlændingeministeren, når der er spørgetid til regeringens ministre i Folketinget.
– I valgkampen sagde man, at man ville fastholde hjemsendelsespolitikken og den stramme udlændingepolitik, og så kommer regeringen nu og siger, at man vil give ophold til nogle mennesker, som faktisk skal tilbage til deres hjemland og hjælpe med at bygge det hjemland op.
– Der spørger jeg regeringen, hvordan det kan være, at man siger en ting i valgkampen, og så siger man noget helt andet nu, lyder det fra Peter Skaarup.
DR ville gerne have interviewet udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad om sagen og om, hvad der nu har fået ham på andre tanker og forholdt ham kritikken fra Peter Skaarup. Men det har ikke været muligt at få et interview.
I stedet har han sendt et skriftligt svar:
– Regeringen holder fast i, at et ophold som flygtning i Danmark er midlertidigt. I den seneste tid har vi dog set eksempler på, at udlændinge har mistet deres opholdstilladelse til trods for, at de var i gang med at uddanne sig inden for områder, hvor Danmark lige nu står og mangler arbejdskraft, for eksempel i sundhedssektoren.
– Det synes jeg ikke er hensigtsmæssigt. Derfor vil regeringen give ret til fortsat ophold for visse udlændinge, som på den måde har vist, at de vil Danmark, skriver han.