Seneste Danmarksnyheder

Nedturene har slidt på Nye Borgerlige: Hver tredje byrådsmedlem er smuttet, og kun to er tilbage i Folketinget

Det har mildt sagt været et voldsomt år i Nye Borgerlige.

Partiets folketingsgruppe er gået fra seks til to medlemmer, der har været interne kampe, og for at toppe det hele har partiet skiftet formand – for så efterfølgende at ekskludere ham og skifte ham ud med den tidligere formand igen.

Alt sammen på under et år.

I dag holder Nye Borgerlige så sit årsmøde, hvor partitoppen møder baglandet.

Og i baglandet mærkes det også, at det seneste år har været hårdt. Det kan man blandt andet se ved, at mere end hver tredje af Nye Borgerliges byrådsmedlemmer har forladt partiet siden kommunalvalget i 2021.

Dengang havde de 64 byrådsmedlemmer. I dag viser partiets egen hjemmeside, at der er 40 tilbage.

En af dem, der har forladt skuden, er Hans-Christian Gjerlevsen, der sidder i byrådet i Aabenraa. Han blev valgt ind for Nye Borgerlige, men for mindre end to uger siden forlod han partiet og meldte sig ind i Dansk Folkeparti.

Det samme gjorde hele Nye Borgerliges lokalbestyrelse i kommunen.

– Der har i længere tid ikke været arbejdsro i Nye Borgerlige, så vi kunne udføre de ting, vi brændte allermest for. Det er nemlig politikken, siger han.

Den lokale afdeling af partiet var i en periode præget af interne konflikter, og i den forbindelse mener han heller ikke, at de fik den hjælp fra partitoppen, der skulle til.

Har taget fokus

Og generelt mener han, at der var langt fra det lokale partiarbejde til Christiansborg.

– Lokalforeningerne har knoklet, men vi har ikke følt, vi havde høj prioritet i Nye Borgerlige. Det er i hvert fald blevet tydeligt, efter vi gik over til Dansk Folkeparti, hvor vi følte fællesskabet for partiets politik og glæden ved at arbejde for borgerne allerede fra dag ét.

Hans-Christian Gjerlevsen skiftede for nylig Nye Borgerlige ud med Dansk Folkeparti. (Foto: © Peter Leth-Larsen, © Peter Leth-Larsen)

En af de 40, der er blevet i partiet, er Jan Beck-Nielsen, der sidder i byrådet i Silkeborg.

Også han har mærket, at turbulensen har sat sit præg på Nye Borgerlige.

– Jeg læser jo medier ligesom alle andre.

– Det er ærgerligt, at situationen i partiet tager så meget fokus, når man er rundt og tale med folk, siger han.

En af de ting, Nye Borgerlige har fået kritik for af frafaldne medlemmer, er en hård topstyring.

Men det ser Jan Beck-Nielsen ikke som et problem. Tværtimod.

– Man kan måske være fræk at sige, at med alle dem, der er hoppet fra, har topstyringen måske i virkeligheden manglet lidt. For man burde have haft lidt bedre styr på de kandidater, der er valgt rundt om i landet, lyder vurderingen.

Turbulent år

Det seneste år har budt på den ene nedtur efter den anden for Nye Borgerlige.

Ved valget 1. november sidste år fik partiet blot 3,7 procent af stemmerne. Det på trods af, at de undervejs i den seneste valgperiode havde haft meningsmålinger, der viste en opbakning på næsten 10 procent.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies