Seneste Danmarksnyheder

Ingen partier vil forsvare uddannelsesparathedsvurderingen

Folkeskoleelever er blevet erklæret “parat” eller “ikke parat” til en ungdomsuddannelse siden 2014 – men det ser nu ud til at blive droppet. Ingen politikere på Christiansborg vil nemlig forsvare den såkaldte uddannelsesparathedsvurering, der er en vurdering af folkeskoleelevers faglighed – men også af deres personlige og sociale færdigheder.

Sådan lyder det fra samtlige partier med undtagelse af De Konservative efter en arbejdsgruppe har anbefalet at skrotte den.

Det vil være en stor forbedring for unge ikke at skulle vurderes på personlighed og sociale færdigheder, siger SF’s undervisningsordfører Jacob Mark.

– Hvor det er i dag er sådan, at elever både vurderes på karakterer og også lige vurderes personligt og socialt, så vil det i fremtiden være helt enkelt – bare karakterer – og med god vejledning. Og hvis det ikke lige dur på det tidspunkt i ens liv, så kan man bare tage en optagelsesprøve (på fx gymnasiet, red.), siger han.

Undervisningsordfører Jacob Mark fra SF glæder sig over, at ministeren vil droppe uddannelsesparathedsvurderingen. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Unødvendigt pres

En af de ting, arbejdsgruppen har lagt til grund for deres anbefaling er, at uddannelsesparathedsvurderingen har medvirket til at lægge pres på unge.

– Som den fungerer nu, har den været med til at øge mistrivslen, så giver det slet ikke mening at fastholde den, hvis der ikke er nogen, der nyder gavn af det, lyder det nu fra Anni Mathiesen, der er Venstres undervisningsordfører.

Også Dansk Folkepartis undervisningsordfører Alex Ahrendtsen bakker op om at fjerne vurderingen.

– Lærerne har haft svært ved at bruge den, og eleverne har været forvirrede over den, og hvad det var den beskrev, og så sparer vi på lidt bureaukrati på det, siger han.

Kan man ikke risikere at sende nogle elever afsted, der ikke er klar enten socialt eller fagligt til at komme på gymnasiet?

– Så er jeg sikker på, at lærerne gør det, de også gjorde i de gode gamle dage – nemlig at tage en snak med eleven og forældrene om det. Det tror jeg godt, man kan håndtere lokalt på skolen, siger han.

For Alex Arendtsen er det dog vigtigt, at anbefalingen ikke kommer til at stå alene.

– Man bliver nødt til at skærpe adgangskravet til gymnasiet, når man afskaffer vurderingen, siger han.

– Jeg synes ikke, at samfundet skal vurdere folks personlighed og lade det være afgørende for, om de kan komme ind på en ungdomsuddannelse. Det må handle om, om man er fagligt klar, siger Mattias Tesfaye til DR.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies