Seneste Danmarksnyheder

Hård kritik fra HK: Regeringen stikker deres fingre i løn og arbejdstid

Ministeren fastholder dog, at der ikke er tale om, at regeringen blander sig i spørgsmål om overenskomster ved at lave en helligdag om til en hverdag.

– Jeg synes, det er fair at sige, at når man går på arbejde, så får man løn betalt af sin arbejdsgiver på den her arbejdsdag ligesom alle andre arbejdsdage.

Så det er ikke at blande sig i det danske arbejdsmarked?

– Nej, vi synes, det er helt naturligt at sige, at når folk går på arbejde, så får de løn for det, betalt af deres arbejdsgiver, lyder det fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Hvad med lønnen?

Men hvordan skal udbetalingen af lønnen rent faktisk foregå? For også det er ubesvaret, mener forbundsformanden for HK Anja C. Nielsen. Særligt hvis man er månedslønnet.

– Hvis de månedslønnede lige pludselig skal arbejde en dag mere om månden. Forestiller ministeren sig så, at alle månedslønninger skal skrues op?

Til det svarer ministeren:

– Den helt konkrete model kommer vi med, når lovforslaget ligger. Men ja, det er både den ene og den anden slags ansættelse, der selvfølgelig skal have løn for det arbejde, man lægger.

Så alle får mere i løn?

– Alle får betaling for det arbejde, man lægger, hvis man arbejder på den her dag i fremtiden, siger Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Du har tidligere sagt, at hvis man skal arbejde på den her tidligere helligdag, så vil man få en kompensation. Er det en kompensation at få løn for sit arbejde?

– Ja, det er at få løn for sit arbejde.

Tidligere fik de personer, der arbejdede på en helligdag, som store bededag, kompensation i form af tillæg. Frafalder den kompensation nu?

– Når vi går ind og laver en helligdag om til en almindelig arbejdsdag, så bliver det aflønnet som for en almindelig arbejdsdag, lyder det fra ministeren.

Svære overenskomstforhandlinger

Og derfor mener HK Danmark også, at regeringens planer kommer på et rigtig dårligt tidspunkt.

– Det er i forvejen meget svære forhandlinger, og vi har på ingen måde lyst til, at det her bliver sværere, siger Anja C. Nielsen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies