Seneste Danmarksnyheder

500 medlemmer er flygtet fra Nye Borgerlige på én uge

‘Det er noget roderi’

Medlemsflugten har dog stået på i længere tid.

Siden folketingsvalget i november har Nye Borgerlige mistet omkring 2.000 medlemmer, oplyser sekretariatschef Lars Eldrup.

Partiet vil dog ikke fortælle, hvad medlemstallet præcist var ved valget i november, og hvad det er nede på i dag.

Ifølge størstedelen af de i alt 23 lokalkredsformænd, som DR har snakket med, kan udmeldelserne tilskrives den samlede tumultariske periode, som partiet har været igennem siden valget.

Her har to folketingsmedlemmer, Mette Thiesen og Mikkel Bjørn, forladt partiet til fordel for Dansk Folkeparti.

Et byrådsmedlem er blevet ekskluderet, og 13 har selv valgt at forlade partiet.

Partiets stifter, Pernille Vermund, trak sig som formand og meldte ud, at hun ikke ville stille op til næste folketingsvalg. Den beslutning fortrød hun igen, da Lars Boje Mathiesen efter blot en måned som formand blev ekskluderet på grund af en strid om penge.

– Der er små portioner, der har forladt partiet hver gang. De er irriteret over den ustabilitet, der er. Det er ikke på grund af politikken, at de har forladt partiet. Det er alt balladen, siger Mikael Einspor, der er formand i Hillerødkredsen.

En af dem, der har forladt partiet, er byrådsmedlem i Jammerbugt kommune John Bjerg. Han forlod partiet i lørdags og er blevet løsgænger.

– Det er stadigvæk den rigtige politik. Men med alt den ballade, der er foregået, så er det ikke der, jeg skal være, siger han.

John Bjerg har på det seneste brugt mere tid på at svare på spørgsmål om “spektaklet” i partiet, end han har på sit arbejde i kommunen. Og til sidst kunne han ikke klare det mere.

– Folk spurgte om, hvad der nu skulle ske? Er I færdige? Er de helt tossede i hovedet på Sjælland? Og vi kan ikke svare. Vi er næsten så langt, som vi kan komme fra Sjælland. Det er dem, der styrer det hele derovre. Vi kan jo bare stå og ryste på hovedet, siger han.

Mikael Einspor fra Hillerød fortæller også, at han i den seneste tid har “rendt sindssygt hurtigt” for at snakke med medlemmer og svare på spørgsmål for at kunne mane lidt til ro.

– Jeg er ikke efter nogle enkeltpersoner, men det er noget roderi. Og jeg bryder mig ikke om det. Jeg ville hellere bruge min tid på at hjælpe de mennesker, der er i kommunalbestyrelserne, siger han.

‘Rolig nu, rolig nu’

Det samme er tilfældet i Ringkøbing-Skjern. Især efter nyheden om Lars Boje Mathiesens afgang tikkede ind fredag morgen.

– Jeg havde en del frustrerede medlemmer i røret, der spurgte, hvad det her nu var for noget, siger John Svendsen, der er formand i Ringkøbing-Skjernkredsen.

Og da Lars Boje Mathiesen kom med en helt anden forklaring på eksklusionen end hovedbestyrelse i partiet, skabte det endnu mere uro hos medlemmerne i Ringkøbing-Skjernkredsen.

– Jeg sagde til mine medlemmer: Rolig nu, rolig nu. Vi er nødt til at høre, hvad der er ret og vrang.

Fredag aften i sidste uge blev der afholdt et online møde, hvor Nye Borgerliges hovedbestyrelse orienterede kredsformænd og folkevalgte om baggrunden for eksklusionen.

Her blev der efterspurgt nogle helt konkrete beviser for, at Lars Boje Mathiesen skulle have krævet 350.000 kroner til en personlig kampagne og 55.000 kroner i månedsløn i formandshonorar i en uopsigelig kontrakt på fire år.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies